image
 

Ben jij DBA -proof?

Gepost op 02-04-2025

Dit jaar wordt er strenger gehandhaafd op schijnzelfstandigheid. Ook in de creatieve industrie. Zorg er daarom voor dat je DBA ready bent. 26 maart organiseerden we een MDMA-sessie schijnzelfstandigheid in de Pijp. Hier nam Thomas Drissen, Directeur van de Creatieve Coalitie, ons mee in de wet DBA aan de hand van praktische tips.

MDMA-sessie gemist? Treur niet, maar lees wel even verder!  We hebben de belangrijkste lessen samengevat voor degenen die er niet bij konden zijn. Ook is er een gids schijnzelfstandigheid als je écht alles wilt weten!

Twijfel je nog en wil je graag juridisch advies inwinnen? Via de ZZP Adviescheck krijg je 75% van de kosten vergoed.

 

Schijnzelfstandigheid voorkomen

Door goed voorbereid te zijn en te weten waar het over gaat voorkom je misverstanden en mogelijke boetes. Ook laat je aan potentiële opdrachtgevers zien dat jij weet hoe de vork in de steel zit en dat met jou in zee gaan een top idee is!

Per 1 januari 2025 is de regeling veranderd. In 2025 zullen er nog geen boetes uitgedeeld worden, wel kunnen er bedrijfsbezoeken plaatsvinden bij risicosectoren. De culturele sector is door het grote aandeel freelancers ook onderdeel van deze risicosectoren.

 

Verschil werknemer en zzp in het kort

ZZP: Ondernemer zonder personeel die een overeenkomst heeft met andere partij. Hierbij heeft de zzp’er eigen gezag over werktijden en de uitvoering van een opdracht. De oplevering staat centraal, de invulling van de taken doet de zzp’er zelf.

Werknemer: Persoon in loondienst met een arbeidsovereenkomst. De werknemer voert het werk uit op de tijden en de manier zoals is bepaald door de werkgever. Een werknemer heeft een dienstverband voor een langere termijn met een vast loon.

Aan de hand van de rechtszaak van Deliveroo. Heeft de rechter 9 criteria (de negen gezichtspunten) opgesteld om de wet te verduidelijken. Deze criteria dienen als een soort checklist om DBA-proof te zijn.

Ben jij ook DBA-ready? Doorloop de checklist.

  1. De aard en duur van de werkzaamheden (standaard/complexe werkzaamheden, seizoenswerk)
    Als zzp’er werk je meestal met kortere opdrachten. Het kan zijn dat je vaker eenzelfde opdracht doet. Het is dan handig op elke keer een nieuwe opdracht overeenkomst af te sluiten.
  2. De wijze waarop de werkzaamheden en de werktijden worden bepaald. Een zzp’er bepaalt meestal zelf wanneer en hoe de werkzaamheden worden uitgevoerd. Hier zijn uitzonderingen op. Een evenement vindt bijvoorbeeld plaats op een afgesproken datum. Het is logisch dat je daar niet altijd invloed op hebt. Hoe je jezelf voorbereidt op het evenement en wanneer dat bepaal je dan wel weer zelf.
  3. De inbedding van het werk en degene die de werkzaamheden verricht in de organisatie en de bedrijfsvoering. Oftewel, ben je onderdeel van de organisatie? Soms krijg je bijvoorbeeld een mailadres van het bedrijf. Dat kan een indicator zijn van schijnzelfstandigheid. Probeer daarom je eigen werkmail te gebruiken.
  4. Het al dan niet bestaan van een verplichting het werk persoonlijk uit te voeren. Als jij het werk niet kan doen. Moet het door iemand anders te doen zijn. Bij een arbeidsovereenkomst wordt verwacht dat diegene het werk doet. Een zzp’er mag dit ook laten uitvoeren door een ander.
  5. De wijze waarop de contractuele regeling van de verhouding van partijen is tot stand gekomen. Als zzp’er is het belangrijk dat jij de opdrachtovereenkomst stuurt met jouw voorwaarden. Heb je al een overeenkomst gekregen? Ga dan (per mail) in onderhandeling over jouw voorwaarden. Zo laat je duidelijk zien dat het een overeenkomst is tussen twee bedrijven.
  6. De wijze waarop de beloning wordt bepaald en waarop deze wordt uitgekeerd. ls zzp’er bepaal je je eigen tarief. Het aantal uren dat je besteedt aan de opdracht vormt de beloning die je ontvangt. Hiervoor stuur jij een factuur. De factuur wordt uitbetaald aan de hand van het aantal dagen dat jij bent overeengekomen in je opdrachtovereenkomst (of zoals vermeld in je algemene voorwaarden).
  7. De hoogte van deze beloningen. Als zzp’er bepaal je je eigen tarief. Voor een opdracht stuur je een offerte waarin jij uiteenzet hoeveel uren je nodig denkt te hebben en welk bedrag hier bij hoort. Vervolgens sluit je een opdrachtovereenkomst. Bij kleine projecten stuur je waarschijnlijk alleen een offerte. Stuur dan ook je algemene voorwaarden mee.
  8. De vraag of degene die de werkzaamheden verricht daarbij commercieel risico loopt.Als je je werk niet goed doet als zzp’er, zijn de risico’s voor jou. Dat is niet leuk, maar zo werkt het bij overeenkomsten tussen twee bedrijven.
  9. Of degene die de werkzaamheden verricht zich in het economisch verkeer als ondernemer gedraagt of kan gedragen: de mogelijkheid om een reputatie op te bouwen, aan acquisitie te doen, de fiscale behandeling, het aantal opdrachtgevers en de duur van de opdrachten bij een opdrachtgever. Kortom, gedraag jij je als ondernemer? Ben je bezig met het opbouwen van je eigen bedrijf? Zoek je naar nieuwe opdrachten? Ben je ondernemer voor de belastingdienst?

 

Het Ezelsbruggetje

Stel jezelf de vraag, ‘is dit ‘werkgeverig’ of ‘ondernemerig’? Die woorden bestaan helemaal niet, maar helpen om dingen in het juiste daglicht te zetten.

Eigen algemene voorwaarden? Dat is ondernemerig
Geen eigen mailadres, maar dat van je opdrachtgever? Dat klinkt werkeverig
Een eigen website met jouw diensten? Erg ondernemerig
Belangrijk om te realiseren is dat de praktijk altijd leidend is. Dat betekent dat als het er op papier goed uitziet, maar de praktijk anders is, je het niet goed doet. Andersom geldt dat natuurlijk ook.

 

Zo moet het goedkomen. Meer weten? Kijk dan vooral ook naar de gids schijnzelfstandigheid.

PS: Wist je dat je automatisch ook lid bent van de Creatieve Coalitie als je lid bent van Mooiedingenmakers? Nu wel!