image
 

MDMA Talk: dans als taal met Mohamed en Jaukje van X_Yusuf_Boss

Gepost op 21-07-2021

Een tijd terug, in April, was het kantoor van Welcome to The Village tijdelijk omgetoverd tot ware Mooiedingenmakers-studio met een belangrijke reden; twee volle dagen zouden inspirerende gasten langskomen om in gesprek te gaan met onze mooie praters Koen en Henk. Dit gesprek is de tweede uit een reeks gesprekken, maar zeker niet de minste.

X_Yusuf_Boss is een dans, theater, samenwerkings-collectief dat nog meer inhoudt dan je kan benoemen in deze termen. Op de stoelen zaten Mohamed Yusuf Boss en Jaukje van Wonderen. Met z’n tweeën hebben ze het collectief opgebouwd. Dat is ook precies de reden dat niet alleen Mohamed, maar ook Jaukje er bij moest zijn, samen, want zoals ze zelf benoemen “we staan vanuit het collectief, we maken het samen”.

De X in X_Yusuf_boss staat niet voor Mohamed zoals je misschien in de eerste instantie zal denken. De X is niet alleen een ‘X’,  de letter, in de hiphop wereld ook wel gebruikt als een teken voor ‘en’ en dus iets wat per definitie staat voor meer dan één, staat voor alles waar dit duo ook voor staat: verbinden met álle lagen. Dus, in het kort bescheven: je eigen wereld, die van de ander en de omgeving waar we in leven. Hoe verhoud jij je tot deze lagen? Dat is waar dit duo zich mee bezighoudt en tevens ook de onderwerpen voor hun medium-overstijgende voorstellingen, waarbij zowel het proces als het resultaat net zo belangrijk lijken te zijn.

Woorden komen te kort om dit gesprek in uit te drukken en juist daarom hoeven woorden ook niet altijd gebruikt te worden, vinden Mohamed en Jaukje. Zoals zij zelf zo mooi beschrijven hoeft niet altijd alles gevat te worden in het woordelijke. We moeten meer beleven met ons gevoel, met ons lijf. Laten we dat dan ook doen. Beluister of kijk het hele gesprek hierboven.

MDMA – Ondernemen met een glimlach

De Mooiedingenmakers Academie (MDMA) is de overkoepelende naam voor kennis- en inspiratiesessies van Mooiedingenmakers. In deze MDMA Talks gaan we in gesprek met inspirerende mensen over creativiteit, maken, ondernemen en waarde. Deze sessies zijn tot stand gekomen met hulp van Provincie Fryslân en het Clubhuis van Welcome to The Village.

In de tweede editie van deze serie gaat Henk in gesprek met Mohamed Yusuf Boss en Jaukje van Wonderen over het collectief wat ze samen hebben opgebouwd, over de taal van dans, jezelf de tijd gunnen om te ontwikkelen en theater als proces.