image
 

De coronamaatregelen voor ZZP: dit betekenen ze

Gepost op 19-03-2020
image


De foto’s in dit artikel zijn van mooiedingenmaakster Nienke Maat. Nienke fotografeerde zelfstandigen in thuisisolatie in de deuropening. Lees het interview hier en bekijk de hele serie hier.

De Maatregelen

Dinsdagavond 17 maart kondigde het kabinet maatregelen aan om de werkend Nederland te ondersteunen. En de ZZP’er, benadrukte onhandige minister Wiebes een paar keer, hoort daar ook bij.

Extra ondersteuning Zelfstandig Ondernemers

Hey, dat zijn wij. Het wordt eenvoudiger om Bijstand voor Zelfstandigen aan te vragen. Je inkomen wordt dan aangevuld tot het sociaal minimum loon. Dat is niet voor iedereen hetzelfde. Ben je bijvoorbeeld alleenstaand en ouder dan 21, dan gaat het om €1.219,09. Ben jij nou net die persoon en verdien jij deze maanden met online tekenlessen nog tweehonderd euro, dan wordt dat aangevuld met €1.019,09.

Normaal geldt hier een hele rits aan voorwaarden en toetsen voor. Dat is nu niet zo. Iedere ZZP’er mag dit aanvragen en de procedure is in vier weken afgerond. Ook fijn, je hoeft dit niet terug te betalen. Let wel op, de regeling is voor maximaal drie maanden.

Het aanvragen doe je bij je gemeente. Dat is nog even wachten, want de (online) loketten zijn nog niet helemaal ingericht. Voor Friesland wordt dit geregeld door Bureau Zelfstandigen Fryslân, dus houd die in de gaten. Pro-tip voor Groningers: Hoewel de website nog niet helemaal in orde is, kun je de aanvragen doen met het oude formulier. Dit wordt bij de verwerking automatisch voor je aangepast. Doe je dit, dan zorg je meteen dat de drukte van de afhandeling beter wordt verspreid.

Op de website van de Rijksoverheid vind je meer gedetailleerde info over deze regeling.

Uitstel van belasting betalen

Om te zorgen dat je de komende tijd wat extra geld om handen hebt, hoef je even geen belasting af te dragen. Voor de duidelijkheid, uitstel is geen afstel. Uiteindelijk moet je gewoon betalen. Maar niet nu. Ook goed om te weten, dit is niet zomaar. Je moet het uitstel aanvragen bij de belastingdienst.

Doe je dat niet is er ook niet veel aan de hand. Er worden namelijk geen boetes verstuurd voor het niet of te laat betalen van je BTW. Maar geef het toch maar even aan. We’re immers in this together en voor de Belastingdienst is het gewoon even handig om te weten.

image


Vragen en opmerkingen

Natuurlijk heb je vragen en opmerkingen. Stel ze ons gerust. We houden dit artikel ook zo goed mogelijk bij en vullen het aan wanneer dat moet. Daarnaast hebben de KvK, MKB-Nederland, VNO-NCW en PZO-ZZP een crisisnummer dat je kunt bellen. Het zal wel de hele tijd overbelast zijn, maar probeer het vooral op 0800-2117.

Elkaar helpen

Als noordelijke makers van mooie dingen helpen we elkaar waar we kunnen door relevante nieuwtjes, handige tips en correcte info te delen. Dat doen we voornamelijk via deze blog en ook via WhatsApp. Ben jij zelf ook een creatieve zelfstandige, word dan gerust lid van deze groepen. Voor Friesland klik je hier, voor Groningen klik je hier.

Mooiedingenmakers

Mooiedingenmakers is een collectief van creatieve zelfstandigen uit Noord-Nederland. We werken gezamenlijk aan een sterkere creatieve industrie in de regio door elkaar te ondersteunen in zakelijke zaken en door opdrachtgevers aan lokale makers te koppelen. Je kunt als zelfstandige lid worden van Mooiedingenmakers.

Voor culturele instellingen, gezelschappen, kunstenaars

Specifiek voor de cultuursector heeft Keunstwurk een overzicht gemaakt van (landelijke) meldpunten en informatie. Lees hier verder.