image
 

De maker en corona – Manon ging van filmset naar thuisonderwijs

Gepost op 03-03-2021

Jaren gelden werkte Manon Huizing wegens een studieproject met Eurosonic Noorderslag. “Toen de NOS begon met het live uitzenden daarvan, was ik een beetje het aanspreekpunt voor van alles,” vertelt ze. “En ik was er goed in, ik snapte wat de klant vroeg. Zo begon ik als regelmiep, spin in het web, productieleider, geef het een naam.” In 2015 schreef ze zich zodoende in als zzp’er en noemde zich zelfstandig producent.
“Mijn eerste klanten waren mijn studiegenoten die ik nog kende uit mijn tijd aan de HKU. Daar leerde ik eigenlijk al dat ik beter was in regelen dan in het maken. Anderen waren juist veel beter in het creatieve gedeelte. Dus ik kon ze heel goed helpen met ontwikkelen van concepten en het uitwerken van planningen.”
Zo ontwikkelde Manon zich tot een veelzijdige producent voor film en video, die ook bij grotere producties uit de voeten kon. Totdat corona ook op de filmsets infiltreerde. “Eerst ga je nog kijken hoe je in andere vormen kunt werken, terwijl je niet op de set mag zijn. Maar je weet ook dat opdrachtgevers de boel uit gaan stellen. Die hebben geen zin in een film waarin iedereen een mondkapje draagt.”

Binnen een maand, zegt Manon, viel alles, behalve de zakelijke video’s stil. “In het begin is dat te overzien. Alles wordt uitgesteld, maar dan stel je je erop in dat alles later wel gebeurt.” Nu is het later, bijna een jaar ondertussen, en is er weinig veranderd. “Ik doe nu veel 1-op-1 dingen. Dat een creatieveling een idee heeft en dat ik dan help om dat uit te werken of iets dergelijks. Dat zijn vaak diepe gesprekken, want makers nemen nu juist meer de tijd voor hun project, zijn meer bezig met waarom ze iets willen maken.”
Zulke gesprekken, gecombineerd met het thuis opvoeden en onderwijzen van twee kinderen, zuigt wel de nodige energie. “Dat soort gesprekken en begeleiding doe ik vrijblijvend. Want zo blijf ik in ieder geval lekker aan het werk en het zijn stimulerende gesprekken. Zo hou ik het mentaal ook vol. En hopelijk komt er na corona qua werk nog wat uit zulke projecten en gesprekken. Om me heen zie ik dat de mediawereld nu veel op die manier werkt.”
“Financieel heb ik me toch wel zorgen gemaakt en TOZO gehad. Dat is nu opgezegd, ook omdat mijn partner een inkomen heeft. Daar kunnen we prima van rond komen. Toch zijn er wel momenten dat ik in vaste dienst wil, maar de vrijheid als moeder en zzp’er weegt nu nog zwaarder. Maar als er een leuke baan langs komt, waarom niet?”