image
 

De maker en corona – Marc zag topjaar weg vallen

Gepost op 23-11-2020

‘Aan het begin van dit jaar zag het er wel mooi uit,’ zegt Marc. ‘Ik had net een prijs in de Zilveren Camera gewonnen en mijn werk hing in een expositie die het hele land door ging. Op die golf wilde ik graag surfen, dit ging mijn jaar worden. Maar toen corona begon, zakte alles in. Mijn lessen voor Kunstkade werden halverwege stopgezet, opdrachten gingen niet door en natuurlijk kwam niemand nog naar die expositie. Toen had ik wel door, alles houdt op.’

Daarna ging het even niet zo goed met Marc en trok hij zich terug. ‘Je voelt je opeens zo kwetsbaar. Daar kreeg ik stress van. In 2018 heb ik een burn-out gehad en ik had sterk het gevoel dat het die kant weer op ging. Dat wilde ik niet, ik wilde niet aan werk denken en ik wilde niet aan de toekomst denken. Voorlopig niet, in ieder geval.

Eigenlijk had de fotograaf ook helemaal geen zin om TOZO aan te vragen. ‘Het is toch een drempel dat je om hulp vraagt,’ zegt hij. ‘Ik doe de dingen liever zelf, maar dat ging even niet. En doordat ik me niet zo goed voelde, dacht ik ook dat het misschien beter was om even helemaal niks te doen en toch TOZO te vangen. Ik had er geen zin in dat als ik dan geld verdiende, dat ik dat dan weer moest inleveren. Liever lui dan moe. Geen goede gedachte natuurlijk, maar ja.’

image


Nee, de zomer van 2020 was voor Marc niet geweldig. ‘`Als je niks te doen hebt, ga je snoozen,’ zegt hij zelf over die tijd. ‘Je raakt ook geïsoleerd, het bruisende is er uit. Ik kan prima alleen zijn, maar als het op deze manier voor je wordt beslist, dat is wel pijnlijk.’ Mede doordat Marc in het voorjaar zijn vriendin Shannon ontmoette, raakte hij mentaal niet volledig rock bottom, al was het financieel niet best. ‘Als je je dieptepunt hebt bereikt, dan kun je alleen maar omhoog. Dan kun je kiezen; waar gaan we heen?’

Zo nam Marc in dat oog van de storm tijd voor zichzelf. ‘In deze maatschappij willen we zoveel dingen in 24 uur stoppen. Volgens mij moeten we meer ruimte nemen, meer vertragen. Die keuze heb ik in ieder geval voor mezelf gemaakt. Ik wil ’t liefste niet stressen over mijn inkomen en de ruimte hebben om te kunnen doen wat ik denk en voel. Waarschijnlijk is dat een utopie. Maar ik kan wel doen wat dicht bij me ligt, zodat ik een betere balans heb tussen autonoom bezig zijn en werken in opdracht.’ Zo heeft Marc zijn focus nu meer richting de dingen die hij zelf graag maakt, zoals riso prints in gelimiteerde oplagen. Die zijn weer te koop in zijn nieuwe webshop.

Onlangs heeft Marc voor de derde keer TOZO aangevraagd. ‘Misschien heb ik wat onhandigs gedaan door aan te geven dat ik denk per maand vijfhonderd euro zelf te verdienen. Dat krijg ik nu minder.’ Met een hypotheek van €640,- is dat toch een behoorlijk risico. ‘Financieel zit ik nog steeds wel onder de grens,’ zegt Marc, ‘en het is elke keer best spannend wat er aan het einde van de maand op mijn bankrekening staat en ik weet ook niet of het me allemaal gaat lukken. Maar als ik er niet in geloof, wie dan wel?