image
 

De Noordelijke creatieve sector moet zich verenigen en dit is waarom

Gepost op 17-08-2023

Op woensdag 13 september komen makers, culturele instellingen en beleidsmakers bij elkaar voor de kick-off van De Creatieve Coalitie Noord. Op de agenda: wat de stem is van de Noordelijke creatieve sector en wat we daar samen mee willen. Waarom? Dat leggen we hier uit, en we hopen natuurlijk dat jij als maker of organisatie ook aansluit.

Meld je meteen aan voor deze kick-off door hier te klikken!

Tijdens de kick-off van De Creatieve Coalitie Noord (CCNoord) gaan we in gesprek en aan de slag. Met alle deelnemers duiken we in talentbehoud, spreiding van rijksgelden en Fair Practice, om een manifest te maken dat door een brede vertegenwoordiging van de sector is gemaakt. Dit wordt de stem van de Noordelijke sector die we luid en duidelijk laten horen, zowel in het noorden, als in Den Haag.

Samen met New Noardic Wave vormt Mooiedingenmakers het grootste creatieve collectief van het Noorden. We willen van het Noorden de meest creatieve regio van het land maken, met lokale inhuur als de norm, meer zichtbaarheid en netwerk en meer kennis van zelfstandig ondernemerschap. Dat doen we primair door onszelf te verenigen. Want alleen kunnen we weinig. Met honderden makers samen kunnen we meters maken door middel van projecten, matchmaking en een te gek abonnement voor onze leden.

Maar als we blijvend impact willen maken, als we willen dat het noorden een veilig en uitdagend thuis is voor al die culturele en creatieve makers in onze regio, dan kijken we verder dan naar wat we zelf doen. Dan trekken makers, organisaties, bestuurders en ambtenaren samen op om een krachtige boodschap te vormen die tot in Den Haag te horen is. Daarom is dit event ook een kick-off en geen losstaand event: als we ook andere thema’s willen behandelen is een netwerk als CCNoord onmisbaar.

Met dit netwerk kan de Creatieve Coalitie, de landelijke koepelorganisatie die opkomt voor de belangen van iedereen die in onze sector werkt, snel en inhoudelijk goed schakelen. Daarnaast kan CCNoord als netwerk ook regionaal fungeren. Dat dit goed werkt bewijzen ze in Rotterdam, waar de regionale afdeling actief meepraat over het cultuurbeleid.

Of we dat hier ook gaan doen is natuurlijk maar de vraag. Die vraag is aan jou. Wat wil je dat CCNoord gaat zijn? Wat gebeurt er al om ons heen? En vooral nu urgent, wat willen we de politiek meegeven nu we met z’n allen nieuwe verkiezingen in gaan?

We nodigen je uit om daarover mee te praten en mee te beslissen op 13 september in Tryater. Niet dat we alles in één keer op gaan lossen, maar tijdens deze kick-off kijken we wel vooruit naar hoe we samen van het noorden dé creatieve regio maken!

image


Waar: Tryater in Leeuwarden

Wanneer: 13 september , van 13:00 tot 17:00 uur

Voor wie: organisaties, beleidsmakers, instellingen en werkenden in de creatieve en culturele sector van Noord-Nederland