image
 

MDMA Talk: hoe festivals de wereld kunnen redden met Eva van Netten

Gepost op 08-07-2021

Toch is dit gesprek nog steeds relevant, want Welcome to The Village is méér dan een festival. Het is een beweging die een jaar lang werkt aan een proces dat ieder jaar weer eigen drempels kent. Dat proces kent zich in een onstopbare energie, een breed gedragen hunkering om iets te doen, het willen uitdragen van idealen en het vrolijke idee dat we de wereld toch een beetje samen beter moeten maken.

Welcome to The Village is een podium voor verhalen, van personen en van werelden. Het is een broedplaats van lokaal creatief en cultureel talent waar nieuwsgierigheid wordt gestimuleerd bij medewerkers én bezoekers.

Zoals Obelix als kind in een ketel toverdrank viel die hem voor de rest van zijn leven bovennatuurlijke kracht gaf, zijn er verschillende generaties makers en mogelijkmakers in het noorden een keer in aanraking gekomen met de bruisende en bubbelende poel die Welcome to The Village is, en die daar de rest van zijn, haar of hun leven baat bij hebben. Net als de oprichters van dit platform, Henk en Koen, bijvoorbeeld. Dit festival is magisch, niet alleen als het plaatsvindt maar juist ook de rest van het jaar.

Dat dit festival nu niet door kan gaan op de Groene Ster is een groot gemis. Leeuwarden verliest daarmee het leukste dorp van Nederland en het is ook voor ons bij Mooiedingenmakers moeilijk om goed onder woorden te brengen hoe erg dit eigenlijk is. Erg voor de bezoeker, natuurlijk. Erg voor de tientallen mensen die er keihard werken, dat ook. Maar het loopt dieper. Het is erg, omdat Welcome to The Village juist liet zien wat er in onze buurt allemaal mogelijk is. Eerst aan Leeuwarden zelf, toen aan heel Nederland en de laatste jaren zelfs internationaal. Het liet zien dat dingen in Friesland wél kunnen, in plaats van niet.

Het liet zien dat ‘het’ ook gewoon hier gebeurt, bij ons om de hoek. Dat je als student hier wat te doen hebt. Dat deze stad niet grijs en saai is. Het zorgt voor omzet, bedrijvigheid en aandacht. Het zorgt ervoor dat je als jongere eerder kiest om hier te blijven.

“Het mooie van een festival in het noorden organiseren, is dat er zoveel mogelijk is,” zegt Eva in het eerste gedeelte van het gesprek, “Er is nog zoveel ruimte om hier iets te maken.”

Met de kennis van nu is dit een ironische uitspraak. En toch. Zelfs met deze recente klap in het gezicht, geeft de organisatie nog niet op. Met nog anderhalve week te gaan gooien de makers niet de handdoek in de ring, maar kijken vol goeie moed naar wat er wél kan.

“Soms moet je plannen maken,” zegt Eva immers zelf ook, “Maar soms moet je ook gewoon dingen gaan doen. Daar hebben mensen het meeste aan.”

MDMA – Ondernemen met een glimlach

De Mooiedingenmakers Academie (MDMA) is de overkoepelende naam voor kennis- en inspiratiesessies van Mooiedingenmakers. In deze MDMA Talks gaan we in gesprek met inspirerende mensen over creativiteit, maken, ondernemen en waarde. Deze sessies zijn tot stand gekomen met hulp van Provincie Fryslân en het Clubhuis van Welcome to The Village.

In deze eerste editie gaat Koen in gesprek met artistiek directeur Eva van Netten over het organiseren van Welcome To The Village, over koeien, waarom je als festival ook wat terug moet doen, hoe je met een podium een gesprek op gang kan laten komen, inspiratie, toekomst en meer.