image
 

Hoe we in 2020 mooie dingen maakten

Gepost op 29-01-2021

Door Henk Rigter en Koen Haringa
We begonnen 2020 met een aantal doelen duidelijk voor ogen. Een belangrijke is dat we vanuit de collectiviteit zaken regelen, zoals een goede ZZP-verzekering met korting, gratis advies en een goed vindbaar profiel op de site. Ook belangrijk  is het bevorderen van lokale inhuur. Want waarom zouden we een fotograaf uit de Randstad laten komen voor een klus die een fotograaf uit de regio ook nog eens beter kan? Zonde voor de moraal, economie en de wereld.
Vanuit die visie lanceerden we in februari, -‘pre-rona’- op het treinologische middelpunt tussen Groningen en Leeuwarden het lidmaatschapsmodel. Zodat we samen werken aan een gezondere creatieve industrie in het noorden. Dan leggen we allemaal een tientje per maand in en helpen we elkaar. De eerste twintig leden sloten zich meteen aan.
Meer positieve reacties volgden kort daarna, maar dan op coronatesten. De wereld ging op pauze en opdrachten werden massaal afgezegd. Het samen doen veranderde van vraag naar werkelijkheid. De appgroepen van Mooiedingenmakers groeiden met honderden zzp’ers die daar nagenoeg al hun vragen beantwoord zagen. Moeilijke overheidstaal over de TOZO werd uitgelegd op de blog, samen met uitleg over de rechten van een zzp’er wiens klus wordt afgezegd. De open brief naar de overheid, ‘liever een klus dan bijstand’, werd breed gedeeld en goed ontvangen bij verschillende overheden en was zo de start van een campagne om thuiszittende creatieven in te schakelen in de strijd tegen corona.

Heel veel informatie delen wij, en vooral de makers, in de appgroepen. Je krijgt zo de leukste vacatures, de meest recente regelingen en relevant nieuws. Sluit je aan bij je provincie:  Friesland / Groningen / Drenthe.

Met het ledenaantal groeide ook het abonnement door. Leden van Mooiedingenmakers kunnen inmiddels gebruik maken van korting op boekhoudpakketten van boekhouders in Groningen en Leeuwarden, korting op een goede verzekering bij arbeidsongeschiktheid, gratis zakelijk advies, zelf aanpasbare profielen op de site, gratis biertjes tijdens de Boekhoudclub en een plek om alle vragen in te stellen en antwoord te krijgen. Flitswebinars waren er over ondernemen tijdens corona, verzekeren en dergelijke. Gemeente Groningen werd partner van Mooiedingenmakers, en is dat nog steeds, We the North deed een programmabijdrage en Mooiedingenmakers sloot samen met partner New Noardic Wave aan bij de landelijke Creatieve Coalitie.

image


‘We ontwerpen een heel museum’. Nou ja, wij niet zelf, maar we hebben het Universiteitsmuseum aan twee makers uit de regio gekoppeld. Een droomklus voor hen en een bewijs voor ons dat ook zo’n grote opdracht gewoon met mensen uit de buurt kan. Ook in Groningen onderzochten we de stand van zaken in de creatieve industrie in opdracht van de gemeente, een zelfde onderzoek wordt nu uitgevoerd in Leeuwarden. Door lokale makers.
Het lokaal vinden van de juiste persoon is moeilijk. Een opdrachtgever weet vaak niet waar te zoeken terwijl makers niet weten waar ze zich moeten aanbieden. Daar is geen absolute oplossing voor, maar in 2020 is er wel veel beweging in gekomen. Via Mooiedingenmakers zijn in 2020 bijna tweehonderd opdrachten gekoppeld aan ongeveer even veel makers – allemaal lokaal. Daarnaast zijn via de appgroepen van Mooiedingenmakers honderden vacatures gedeeld.
Het vuurwerk qua opdrachten kwam aan het einde van het jaar met de campagne #dankjewelvoor2020. In opdracht van gemeente Leeuwarden organiseerde Mooiedingenmakers met onder andere Neushoorn en Suksawat in liefst drie weken tijd een campagne waaraan zo’n vijftig zzp’ers (artiesten en organisatie) een opdracht overhielden. De campagne eindigde op oudejaarsavond, toen keken ruim 16.500 kijkers naar de enige twee live streaming events van het land: De Grote #dankjewelvoor2020 Aftelshow en GROOTS:2021.

2020 was een bizar jaar. Maar voor ons en hopelijk voor onze leden werd het duidelijk dat samen beter is. En leuker. We kunnen niet wachten tot we weer in het echt kunnen proosten.
 

Lid worden? Dat kan als je een zzp’er bent die in de Noordelijke creatieve industrie werkt. Meld je hier aan.
Samenwerken? Kom maar op! Mail ons via mooi[at]mooiedingenmakers.nl, of via het contactformulier.