image
 

Hoe we in 2022 mooie dingen maakten

Gepost op 22-12-2022

2022 in cijfers

– Mooiedingenmakers groeide naar 214 leden
– 175 makers kregen door Mooiedingenmakers opdrachten
– 18 coronatesten afgenomen op kantoor
– Netwerken werd drie keer tot wel 80% minder awkward
– Elf netwerkborrels gehost
– Tien problemen opgelost door veertig makers
– Zes MDMA-sessies (Mooiedingenmakers Academie)
– Veertig opdrachtgevers gematched aan de beste makers
– 31 makers gestart met intervisie
– 35 zzp’ers kwamen thuis met een kerstpakket
– Een starterkit voor beginnende zzp’ers ontwikkeld
– Een dansfeest vanaf 06:00 uur (in de ochtend)
– 240 uren werk bespaard door 1 automatisering
– Twintig makers deelden betaald hun skill

Voordat we gaan uitleggen wat deze cijfers allemaal betekenen, een dankjewel aan onze Allerbelangrijkste Mensen: onze leden. Samen werken we aan een mooiere creatieve sector in het Noorden. De manier waarop iedereen elkaar helpt, aan tips, klussen en netwerk, is echt te gek en maakt de beweging die werkt aan een betere sector werkelijk uniek. Door de kracht van dit collectief staan we sterker en staan we samen. Als jullie er niet waren, had deze terugblik er heel anders uitgezien. Dus dankjewel.

Mooiedingenmakers is het grootste en leukste creatieve netwerk van het Noorden. Met meer dan tweehonderd freelancers delen we klussen, kennis en netwerk en maken we ons werk leuker, makkelijker en slimmer. Word ook lid.

Dit was 2022 in projecten

Aan de start van 2022 bevonden we ons vol in corona en hoewel het soms al heel lang geleden lijkt, was het voor de hele sector toch echt een onzekere periode. Daarvoor ontwikkelden wij met subsidie van gemeente Leeuwarden het project Van Maker tot Maker, waarmee we tientallen makers aan het werk wisten te zetten. De Creatieve Verdubbelaar bijvoorbeeld, verdubbelde het budget voor een vet project. Twintig makers deelden hun skill, we maakten campagnes over subsidieregelingen en dansten met Zeepsop vanaf 06:00 uur in de ochtend.

Ook met Probleemoplossers hebben we dankzij Gemeente Groningen met enorm veel verschillende makers gewerkt. Bij deze brainstormtrajecten worden creatieven ingezet om vraagstukken bij overheden, instellingen en bedrijven van een andere kant te bekijken én meteen ready-to-go oplossingen aan te leveren. Voor die creativiteit wordt betaald, want wat er in jouw creatieve hoofd zit, heeft waarde. In 2022 deden we meer dan tien Probleemoplosserssessies voor de gemeente en bedrijven.

Vier keer organiseerden we UNLOCK, dat is uitgegroeid tot een serieus (maar tot wel 80% minder awkward) netwerkevent. En dat is een blijvertje. Op UNLOCK staat de ontmoeting tussen creatieven en bedrijven die aan een betere wereld werken centraal. Na ‘me creative, you MKB’ en ‘don’t stop sustaina-believin!’ staat op 9 maart de volgende editie in Friesland op de planning. Op UNLOCK ontstond ook het langste woord van het jaar:

image


Intervisie en MDMA 

In 2022 begonnen we met intervisietrajecten. De methode zorgt ervoor dat je in groepjes met ongeveer vijf andere makers vraagstukken over je maker- of ondernemerschap bespreekt. Hierdoor leer je veel over hoe je verder komt. Superhandig! Volgend jaar starten we nog meer van deze groepjes.

MDMA maakt het ondernemen een stuk leuker. We organiseerden zeven Mooiedingenmakers Academie-sessies over zzp’er zijn. Over subsidies aanvragen tot inclusie en van pensioen tot mental health.

Ook dit jaar lanceerden we de eerste versie van de Starterkit, die starters door hun eerste jaar van het zzp’erschap gidst. Gemaakt door (toenmalig) starterkid Hanneke Dijkstra.

Met onder andere aandacht voor de kleine ondernemer:

image


Omdat het weer kon, dronken we enorm veel borrels met elkaar. Elf vrijmibo’s maarliefst, op bezoek bij interessante partijen en over thema’s zoals Serious Gaming of je oude dag. Na het enige echte ZZP Kerstpakket Feest in het Grand Theatre gingen 35 zzp’ers dit jaar wél naar huis met een kerstpakket.

Ons belangrijkste artikel was deze over het verhogen van je tarieven door inflatie (doen hoor).

Een minder zichtbaar, maar super belangrijk project dit jaar was het bouwen van een nieuw ledensysteem. We deden qua administratie nog veel met de hand, en dat kostte veel tijd. Daarom hebben we iets nieuws laten bouwen – door een lokale maker natuurlijk – waardoor alles, van inschrijven tot het gebruik maken van je abonnement als lid een stuk overzichtelijker is.

Veertig makers gematcht 
Dan, last but echt helemaal not least, matchten we ook nog allemaal makers aan opdrachtgevers. Veertig opdrachten die gewoon naar een passende maker uit de buurt gingen.

image


Op naar 2023!

In 2022 hebben we er veel over nagedacht: hoe kunnen we er nu voor zorgen dat we zo veel mogelijk positieve impact op de creatieve sector hebben? Waar zijn we goed in en waar niet? We komen uit op twee belangrijke pijlers voor de komende jaren: het collectief en klussen. En dan moet alles wat we doen bijdragen aan een of beide pijlers.

Meer lokale inhuur. Onze overtuiging is dat de juiste maker voor de opdracht (bijna) altijd in de buurt te vinden is. We gaan meer klussen binnenhalen en die lokaal matchen. Scheelt weer een groot bureau uit de Randstad.

Meer kennis delen, borrels en intervisie. In januari staat de volgende MDMA sessie gepland, met een netwerkborrel. Tijdens ESNS partneren we met MxT en gaat de MDMA sessie over hoe emotie je ondernemen of maken beïnvloedt. In 2023 organiseren we daarna nog minimaal tien sessies en zoeken we daar partners bij. In maart opent een nieuwe inschrijving voor intervisie.

Betere partners. Voor culturele instellingen en stichtingen maken we een programma, Mooiedingenmakkers, waarin ze nog makkelijker met makers in contact kunnen komen. Wat natuurlijk weer zorgt voor nog meer mooie dingen.

Minder projecten, betere focus. Meer minder ongemakkelijk netwerken, dat in ieder geval. UNLOCK gaat door in maart en we bereiden in het najaar een nieuwe editie voor.

Meer problemen oplossen. De maatschappelijke opgaven schreeuwen om creativiteit van makers. En veel makers werken graag aan een betere wereld. De staatssecretaris vindt dat ook.

Ongetwijfeld komt er van alles op ons pad waar we mensen bij nodig hebben, gaan we samenwerken met andere clubs en instanties waar we nog helemaal niet aan hadden gedacht en vinden we nieuwe uitdagingen om een oplossing voor te bedenken.

Bij al die dingen hebben we jou nodig. Als maker, als klankbord, als ondersteuner, als borrelaar, criticus, als ambassadeur, als lid van deze club.

Namens het hele team Mooiedingenmakers wensen we jullie een te gek 2023.

Koen Haringa en Henk Rigter

Wil je met ons samenwerken, een idee droppen, een vraag stellen of iets anders? Mail ons op mooi@mooiedingenmakers.nl