image
 

Kick-off CCNoord: zo zetten we het Noorden op de kaart! 💛

Gepost op 02-10-2023

Woensdag 13 september kwamen we met zo’n 70 makers, creatieven, beleidsmakers en culturele instellingen samen om de stem van het Noorden te laten horen middels een manifest. Deze bijeenkomst organiseerden we samen met New Noardic Wave en De Creatieve Coalitie en vond plaats in het Tryater in Leeuwarden.

Het Tryater was vol, niet alleen met enthousiaste mensen, maar ook met ideeën, gesprekken en interessante ontmoetingen. Aan de hand van verschillende onderwerpen, zoals lokaal en regionaal beleid, spreiding van rijksgeld en Fair Pay, werkten we in groepen aan relevante input voor een concreet manifest richting de politiek in Den Haag. In dit manifest roepen we ‘de politiek’ onder andere op tot:

– de verankering van lokaal cultuurbeleid;

– cultuur als wettelijke taak van lokale en regionale overheid;

– een minimum aanbod aan faciliteiten voor makers;

– Het noorden dé plek waar creativiteit en AI elkaar ontmoeten;

– Fair Pay per 2030

– een meerjaren- in plaats van ad-hoc-beleid

Ja mooi. En nu dan?

Natuurlijk kun je in een middag niet een volledige politieke koers in een manifest vatten en daarbij, zeventig mensen is niet de hele culturele en creatieve sector van het noorden. Dat klopt. Maar het zijn wel zeventig mensen uit Friesland, Groningen en Drenthe, die snappen dat we ons verhaal beter vertellen als we dat samen doen. Een samen gedragen manifest is daarvoor een ontzettend goed begin.

De komende tijd concretiseren we dat manifest verder. Zo maken we het SMART, hangen er deadlines aan en meer. Als dat klaar is, gaat de Creatieve Coalitie daarmee actief lobbyen.

Daarbij is het belangrijk dat deze standpunten zo breed mogelijk gedragen worden. Van maker tot instelling moeten we het erover eens zijn; met dit manifest en met deze samenwerking, maken we van het noorden de meest creatieve regio van Nederland.

Heb jij daar ideeën of opmerkingen over? Laat het ons dan weten!

Waarom dit onderwerp ons zo aangaat? We schreven dit artikel over het belang van het verenigen van de Noordelijke creatieve sector en over waarom deze kick-off daar een mooi begin van is.

image