Floortje
Schoevaart

Locatie: Friesland
Doet: tekst en theater

Floortje is o.a. schrijver, dichter, theatermaker, dagvoorzitter, dingetjesbedenker en docent. Taal en mensen hebben altijd wel te maken met wat ze doet. Ze schreef jarenlang voor Sesamstraat, schrijft scripts en liedteksten voor (jeugd)theater en tv, af en toe grappen voor Dit Was Het Nieuws. Als dagvoorzitter presenteert ze formele bijeenkomsten vrolijk, losjes en toch zakelijk; altijd met droge humor. Tijdens congressen schrijft ze een column of gedicht en sluit daarmee af, zodat mensen met een glimlach op de fiets, in de trein of de auto stappen. Floortje bedenkt in opdracht educatieve en/of theatrale projecten en geeft schrijf- en theaterlessen aan kinderen en volwassenen.

image

Projectleider 'Social Lab'

Namens jeugdtheatergezelschap Het Houten Huis, leidde Floortje dit project met schouwburg De Lawei, twee basisscholen in Drachten en hun buurt. Drie weken ‘woonde’ ze op de scholen en organiseerde ze lessen van kunstenaars, lessen voor en door buren, theatrale interventies en uiteindelijk voorstellingsbezoek met kinderen en buurtbewoners.

image

Dichter bij je fiets, station Delft

Voor de opening van de ondergrondse fietsenstalling op station Delft schreef Floortje een aantal gedichten. Die kwamen in de stalling te hangen en ze droeg ze voor tijdens de opening.

image

schoolvoorstellingen

Floortje maakt regelmatig voorstellingen voor en vooral MET scholen. Een paar voorbeelden: Voor het jubileum van CBS De Voorde in Drachten maakte ze namens schouwburg De Lawei een voorstelling met 350 leerlingen op basis van hun eigen ideeën. Ook schreef ze hun schoollied. Voor Vrije School De Es in Assen bewerkte ze met een zesde klas de klassieker 'Erik of het klein insectenboek' voor theater. Leerlingen kregen les in 'bewerken', dialogen en liedjes schrijven, ze bestudeerden insecten om vervolgens een decor en filmsetjes te bouwen van afval waarin ze speelden, filmden en projecteerden.