Jurgen van Tolie

Specialisaties →

Inspiratie en programma

Regio →

Groningen

Jurgen speelde op zijn 18e voor het eerst in een theatervoorstelling. Zijn rol? Peter Pan. Classic! Deze amoureuze affaire met theater heeft hem meegesleurd in de culturele sector. Na het afronden van de studie psychologie aan de RuG ligt zijn hart bij de kracht die kunst heeft op de ontwikkeling van de mens en de verbindende functie van kunst en cultuur in de samenleving. Theorieën uit de psychologie, zoals Deep Democracy (waar de wijsheid van de minderheid een belangrijk gewicht in de weegschaal legt), helpen hem bij groepsdynamische processen. Hij luistert graag naar verschillende perspectieven en verbindt deze in culturele projecten, concepten en initiatieven als projectleider, regisseur en artistiek leider.

Die Weltbühne - oprichter en artistieke leiding (2020 - nu)

Samen met Thomas Muis (componist) en Wasse Jonkhans (schrijver) zet Jurgen zich met Die Weltbühne in om polariserende maatschappelijke kwesties - wereldwijd - aan de kaak te stellen en vanuit een neutrale positie de verschillende perspectieven bij elkaar te brengen door kunst als middel in te zetten.

De Cultuurgastjes - projectleider kunst in het publiek domein (2019 - nu)

Als een van de Cultuurgastjes verbindt Jurgen maatschappelijke vraagstukken aan inspirerende cultuurmakers in de gemeente Eemsdelta en bouwt hij aan Eemsdorp.nl (www.eemsdorp.nl).

Nice Guys Always Finish Last - regisseur en producent - (2019)

Vanuit het jongerenplatform 2, van NNT en Club Guy & Roni, heeft Jurgen een voorstelling gemaakt met 4 acteurs en een cello-octet over 'de Nice Guy' voor festival Terug naar het Begin. - https://www.nnt.nl/nice-guys-always-finish-last/