Nienke
Maat

Locatie: Groningen
Doet: foto/video

Ik wissel luchtige projecten graag af met maatschappelijk betekenisvolle klussen. Zo fotografeer ik mensen in hun laatste levensfase – denk aan typisch huiselijke taferelen, familiemomenten, dagelijkse rituelen -, en maak ik met liefde portretten en reportages. Ook ben ik regelmatig op pad voor Dagblad van het Noorden. Integer en persoonlijk zijn woorden die bij mijn werk passen.

image

Masterclass Denis Dailleux in Arles

In september 2022 volgde ik de 5-daagse masterclass ‘Saisir l’Human’ (Vang de Mens) bij Denis Dailleux op het fotofestival Rencontres Arles. Een week waarin ik werd uitgedaagd mensen te benaderen voor een portret en naar een serie toe te werken.

image

Vinkhuizer Vrouwkracht portretten

Vinkhuizer Vrouwkracht wilden hun wijkgenoten bewust maken van de gevoelens, het onrecht en de gevolgen van discriminatie, achterstelling en uitsluiting. Niet om te veroordelen of de confrontatie aan te gaan, maar om empathie op te wekken bij hun buurtbewoners. Naast het maken van een voorstelling met theatermaker Lianne Karel hebben zes vrouwen ook spoken word teksten geschreven onder begeleiding van voormalig stadsdichter Renée Luth. Deze teksten gaan over wie zij zijn, waar ze vandaan komen in hun leven en waar ze nu staan. Ik heb portretten gemaakt van de zes vrouwen. Van elk portret is een ansichtkaart gemaakten met een QR-code erop waardoor hun verhalen te horen zijn.

Externe link arrow_forward
image

Fotoserie Thuisblijvers (vrij werk) - 2020 - Fotograaf

Ik stapte op de fiets in de stad Groningen om mensen in thuisisolatie te fotograferen bij de voordeur. Een portret en een kort verhaaltje over wat mensen tijdens de isolatie achter de voordeur beleven.

Externe link arrow_forward