image
 

MDM x ZOZ presenteren: verhalen maken tegen polarisatie en extremisme

Gepost op 21-02-2024

Op 21 maart nodigden Mooiedingenmakers en Fonds ZOZ makers uit voor een bijzonder event in De Pijp, waarbij we in verhalen doken die zijn gericht op het verminderen van extremisme, polarisatie en radicalisering via cultuur.

Met inspirerende presentaties en een panel met Eva van Netten (artistiek leider van Welcome to the village en medeoprichter The Queer Factory), danser Mohamed Yusuf Boss en filmmaker Sander Roux (bekend van de film Koud Water).

Onder leiding van Lotte Lohrengel gingen we in gesprek met de makers uit het panel én de medewerkers van Fonds ZOZ en Mooiedingenmakers. Bijvoorbeeld: hoe ga je als maker om met je eigen standpunt binnen je project? Hoe blijf je openstaan voor andere invloeden? Hoe ondersteunt het fonds makers en waarom doen ze dat eigenlijk?

Maak kennis met onze gasten 👇

image


Eva van Netten

Eva won op ESNS ‘24 de IJzeren Podiumdier als artistiek directeur van Welcome to the Village. Verder maakt ze festivals, programma’s en bewegingen zoals Explore the North, Explore productiehuis en Roze Zaterdag en Queer Factory. Dit alles met een queer en activistisch hart om zo programma’s en projecten te realiseren die perspectieven verbreden, nieuwe kaders (of liever zonder kaders) de norm maken en de wereld een stukje eerlijker maken.

Sander Roux

De afgelopen vijf jaar heeft Sander Roux zich als autodidacte maker op het filmvak gestort. Begonnen als theatermaker en docent, draait hij nu filmproducties als producent en cinematograaf. Als cinematograaf is hij op zoek naar betekenisvolle gelaagdheid in beeld. Met een liefde voor complexe ideeën en menselijke emoties, maakt hij deze invoelbaar en inzichtelijk door te spelen met compositie, licht, kleur en beweging. Als producent zet hij zich in voor de regio-film, geproduceerd door lokale cast en crew, voortkomend uit de verhalen en de geschiedenis van haar inwoners. In 2022 begon hij samen te werken met regisseur en scenarist Ayan Egal onder de naam ‘NakedHearts Film’; een nieuw noordelijk filmproductiehuis. Met hun korte genre films wonnen zij in 2023 verschillende (internationale) prijzen in het 48Hour Film Project circuit.

Mohamed Yusuf Boss

Mohamed Yusuf Boss is een danser, choreograaf en theatermaker uit Groningen. Als oprichter van X_YUSUF_BOSS creërt hij een platform waar ruimte is voor ieders verhaal.. Door middel van dans bouwt hij niet alleen bruggen tussen verschillende kunstdisciplines, maar ook tussen gemeenschappen en individuen. De zoektocht naar gedeelde menselijkheid vormt de kern van zijn werk.

Tijdens het event had Mohamed niet alleen een rol in het panel, maar hij heeft ook een indrukwekkende solo uit zijn dansvoorstelling LÍX vertoont. In deze voorstelling, waarin hiphop en de traditionele Somalische dans Djandheer worden verenigd, brengt Mohamed het verlangen om een heel mens te zijn tot uitdrukking.

Moderator: Lotte Lohrengel

Lotte Lohrengel begon haar carrière bij De Noorderlingen en groeide vervolgens via de Toneelacademie Maastricht uit tot regisseur, docent, actrice, artistiek coördinator en conceptontwikkelaar. Met een passie voor het werken met jongeren en aanstormende en gevestigde talenten, heeft ze bij diverse nationale en internationale theaterhuizen gewerkt. Sinds 2015 is Lotte artistiek directeur van De Noorderlingen, waar ze niet alleen verantwoordelijk is voor de dagelijkse leiding, maar ook projecten ontwerpt, makers aan projecten en partners in Groningen koppelt, lesgeeft, en voorstellingen en films regisseert.

Over Fonds ZOZ 

Fonds ZOZ en ZOZ Academy, zoeken en ondersteunen bijzondere verhalen in de Nederlandse samenleving. Verhalen die raken, schuren, verbinden, de wereld bevragen of je aan het denken zetten. De focus ligt op projecten die gericht zijn op het verminderen van extremisme, polarisatie en radicalisering. ZOZ Academy: jaarlijks worden tien makers geselecteerd om onderzoek te doen via de ZOZ Academy. Zij krijgen een bijdrage van maximaal € 5.000 voor het uitvoeren van het onderzoek en het maken van een eerste pilot. Daarbij krijgen zij aanvullende begeleiding op maat (o.a. inhoudelijk, marketing of distributie).

 

De avond werd vastgelegd in foto’s door Nienke Maat 👇

image


image


image


image


image


image


image


image


Mooiedingenmakers is het grootste creatieve netwerk van het Noorden en werkt aan één grote droom: van het Noorden de meest creatieve regio maken. Met te gekke makers als bloeiend middelpunt, meer creatie, netwerk en lokale inhuur als de norm. Ook lit worden? Klik hier.

Datum: 21 maart 2024 - 7:30 pm
Start programma: 08:00
Locatie: De Pijp, Groningen [route]
Kosten: € gratis