image
 

MDMA sessie: Fair Pay met Djamila Boulil op 23 juni

Gepost op 19-05-2023

U vraagt, wij draaien! Na een goede discussie in de app over hoe we omgaan met Fair Pay, besloten wij om er een Mooiedingenmakers Academie-sessie aan te wijden. Nu was het alleen nog een kwestie van de juiste persoon vinden die met ons dit lastige onderwerp wilde tackelen. Gelukkig was daar mogelijkheidsmakers Djamila Boulil.

 

Fair pay?

Fair Pay, oftewel een redelijke beloning voor het werk wat je doet, speelt een belangrijke rol binnen de creatieve en culturele industrie. Het zal geen verrassing zijn dat veel werkenden binnen onze sector niet altijd betaald krijgen wat ze waard zijn. Er zijn tools om erachter te komen wat een eerlijk tarief is voor jouw werk, maar hoe zorgen we ervoor dat we dit ook werkelijk krijgen?

Fair pay is dus een hot topic in de culturele en creatieve sector, vooral na het inkomstenverlies door corona. Maar begon dat ook door corona? Als we een stukje uitzoomen en een stapje terug doen zien we dat de uitdagingen veel verder gaan dan het niet samen kunnen komen. Hierover wordt veel gesproken door allerlei mensen en instellingen, maar het wordt ook tijd dat we zelf eens kijken wat we hier nou mee willen!

Hoe je zelf werkt aan een gebrekkig systeem

Djamila: “Als wetenschapper ben ik vaker bij dit soort gesprekken, maar zie ik zelden de maker vertegenwoordigd. En dan is er ook geen kans om vragen te stellen of mee te denken aan oplossingen. In de komende MDMA sessie zou ik graag kort samenvatten hoe (het gebrek aan) Fair Pay komt door een gebrekkig systeem en nadenken met de makers over hoe je zelf daar aan kunt werken. In plaats van dat er over ons ondernemers gedacht wordt en uiteindelijk beslissingen worden gemaakt die alleen nuttig zijn voor de organisaties.”

Tijdens de MDMA sessie wordt Djamila bijgestaan door arbeidssocioloog Wike Been. Wike werkt bij de afdeling sociologie van de Rijkuniversiteit Groningen. Ze doet onderzoek waarin ze focust op (precaire) arbeidsvoorwaarden en de regulering van werk, bijvoorbeeld door middel van cao’s.

Over Djamila

Djamila Boulil is docent aan de Rijksuniversiteit Groningen en werkt daarnaast als mogelijkheidsmaker in de culturele en creatieve sector van Groningen. Als docent geeft ze les in ondernemerschap, statistiek en andere “saaie” skills die je als professional nodig hebt. Als je daar niet goed opgelet hebt kun je haar ook inhuren om dit nog een keer uit te leggen. Als onderzoeker kijkt ze naar rurale culturele en creatieve ecosystemen en hoe we die kunnen meten met harde cijfers. Ze probeert op grote schaal inzicht te krijgen wie met wie samenwerkt in de culturele en creatieve sector van Groningen, om zo ervoor te zorgen dat we dat nog beter kunnen doen én om beleidsmakers te helpen mooiedingenmakers nog beter te kunnen ondersteunen.

De sessie

Tijdens de MDMA sessie zal Djamila Boulil dus meer vertellen over de achtergrond van (het gebrek aan) Fair Pay en zullen we samen nadenken over hoe je daar zelf als zzp’er aan kunt werken. Daar willen we het niet bij laten, want wat kunnen en gaan wij er als Mooiedingenmakers mee doen? Ook daar zullen we tijdens de sessie samen over brainstormen!

De MDMA sessie vindt plaats bij de Pijp in Groningen en zal starten om 16:00 (inloop 15:30!). Blijf ook vooral plakken na afronding, want we sluiten af met een gezellige borrel + pizza’s!

Erbij zijn? Wel even aanmelden: klik hier!

In de Mooiedingenmakers Academie (MDMA) staat kennisoverdracht en inspiratie centraal. Met sessies, talks en handige tools willen wij creatieve freelancers ondersteunen in hun ondernemerschap. Dit doen wij aan de hand van interessante gesprekken, inspirerende gasten en prikkelende onderwerpen. We brengen de euforie terug in ondernemen!

Datum: 23 juni 2023 - 4:00 pm
Start programma: 16:00
Locatie: De Pijp, Boterdiep [route]
Kosten: € gratissss