image
 

MDMA Talk: Janine Abbring over risico’s nemen en plezier hebben als ondernemer

Gepost op 26-08-2021

Janine doet veel. Ze is programmamaker, journalist, redacteur, schrijver én roze vraag in het spel Triviant. Over deze gekke periode in haar leven (als zangeres zoals Wikipedia het benoemt, zegt ze lachend), vertelt ze in het gesprek in geuren en kleuren. Tido van Slimme Schemer was ze, samen met goede vriend en long time collega Arjen Lubach. Onverwachts hadden ze daverend succes.

Ze haalde alles uit deze periode, zo beschrijft ze in ons gesprek, totdat ze echt niet meer gelukkig was en huilend op de achterbank van een dikke Mercedes besloot; dit nooit meer. Ze was toch al van plan om weer terug te gaan naar de krant, gewoon in Groningen, waar ze opgroeide en waar ze eigenlijk altijd nog trots op is. Deze beslissing leidt als rode draad door haar leven en zodoende door dit gesprek. Doen wat je leuk vindt en als het niet meer leuk is, als het niet meer ‘licht’ voelt, dan zoek je iets anders. Dát is wat belangrijk is voor haar. Als dat betekent dat ze (even later in haar leven) weg besluit te gaan bij een van de meest bekeken programma’s op dat moment omdat ze daar niet gelukkig was, dan is dat zo; rigoureus en vastbesloten. Hoewel dit niet voor iedereen is weggelegd, zo beaamt zij ook, kunnen we hier allemaal wat van leren. Waarom niét voor datgene gaan wat je leuk vindt, waar je echt gelukkig van wordt.

Wat ze aan iedereen wil meegeven? Niet te veel mensen om advies vragen. Omring je met de juiste mensen en vraag alleen die kleine cirkel (in haar geval drie mensen) waarvan je weet dat je ze blind kan vertrouwen om advies. En daarnaast als je iets leuk vindt om te doen; gewoon doen! Zoals ze zelf lachend zegt: er zijn bijna altijd mensen met minder talent die zeggen dat je je op één ding moet richten, dus laat je niet tegenhouden.

Van Slimme Schemer tot programmamaker, tot redacteur (nee, geen producent); ze neemt overal haar open en gedreven mindset in mee. Iets wat ze al van jongs af aan heeft, hoe cliché ze dit zelf ook vindt. Naast dat ze heel goed vragen kan stellen, zoals we elke zondag kunnen zien bij Zomergasten, kan ze deze ook heel mooi beantwoorden. Met onze Mooie prater Henk aan het woord, waren de rollen deze dag even omgedraaid voor Janine en die rol siert haar net zo mooi. Haar openheid en enthousiasme zorgde voor een heel tof en inspirerend gesprek over je eigen pad kiezen, volgen waar je gelukkig van wordt, haar liefde voor het hoge noorden en je omringen met de juiste mensen. Bedankt voor het prachtige gesprek Janine! Volgende keer wij bij zomergasten?

MDMA – Ondernemen met een glimlach

De Mooiedingenmakers Academie (MDMA) is de overkoepelende naam voor kennis- en inspiratiesessies van Mooiedingenmakers. In deze MDMA Talks gaan we in gesprek met inspirerende mensen over creativiteit, maken, ondernemen en waarde. Deze sessies zijn tot stand gekomen met hulp van Provincie Fryslân en het Clubhuis van Welcome to The Village.

In deze alweer vierde editie van de serie gaat Henk in gesprek met Janine Abbring over haar bijzondere loopbaan, over afgaan op intuïtie, haar liefde voor het platteland en wat zij andere zzp’ers in de creatieve industrie wil meegeven. Beluister of bekijk het hele gesprek hierboven!