image
 

MDMA Talk: Friso Visser over creativiteit nabootsen en problemen oplossen

Gepost op 15-09-2021

Wat is Brain fuel? 

Friso, de oprichter van Brain fuel, beschrijft de organisatie als ‘een club die brainstorm en innovatie methodes ontwikkelt zodat andere mensen makkelijker kunnen creëeren’. Want, creativiteit is niet iets wat iedereen heeft en dat is oké. Volgens Friso kunnen de creatieven en de zakenmensen (ook wel kunstenaars en soldaten genoemd door hem) nog veel van elkaar leren.

Brain Fuel, de creativiteitsguru kloon

Met de methodes van Brain Fuel probeert Friso creativiteit te faciliteren door zijn eigen breinprocessen na te bootsen als een soort Friso kloon. Na veel onderzoeken en heel veel testen (zo’n 1500 testpersonen in Nederland én daar buiten) kon dit bijna niet anders dan succesvol zijn. Dus, wat maakt Brain Fuel zo bijzonder? Met Brain Fuel probeert Friso denkpatronen te doorbreken, want, zoals hij zelf zegt ‘andere denkpatronen komen tot andere oplossingen.’ En soms weten mensen niet eens dat ze creatief zijn. In het gesprek spreekt hij over de ‘Creativity Scar’: een moment in je jeugd waarop creativiteit werd afgestraft wat je altijd is bijgebleven. Dit is lastig om uit te ontleren, zo beschrijft hij in zijn pleidooi. En ook nu, in de grote wereld, hoewel het beter wordt, wordt creativiteit niet altijd op waarde geschat. Niet door anderen, maar ook niet altijd door creatieven zelf. Daarom luid zijn advies: “doe niets voor niets en weet je waard bent.” Als organisatie voor mensen in de creatieve industrie en groot voorstanders van de Fair Practice Code, kunnen wij ons daar alleen maar bij aansluiten.

Dit uur met Friso resulteerde in een interessant gesprek over creativiteit en ondernemerschap en wat dit voor hem betekent. In dit gesprek vertelt Friso over over hoe innovatie en creatie elkaar kan ondersteunen, over het doorbreken van je creativiteitstrauma, weten wat je waard bent, zijn idealistische beeld van de toekomst en zijn drie tips voor creatieven. Check it out! Bedankt Friso voor het toffe gesprek. Bekijk ook hier zijn tip voor het terugleren van creativiteit.

MDMA – Ondernemen met een glimlach

De Mooiedingenmakers Academie (MDMA) is de overkoepelende naam voor kennis- en inspiratiesessies van Mooiedingenmakers. In deze MDMA Talks gaan we in gesprek met inspirerende mensen over creativiteit, maken, ondernemen en waarde. Deze sessies zijn tot stand gekomen met hulp van Provincie Fryslân en het Clubhuis van Welcome to The Village.