image
 

Met het oprichten van CCFRL komen we op voor de belangen van de creatieve en culturele sector

Gepost op 24-04-2024

De belangen van Friese zzp’ers en werknemers in de culturele en creatieve sector worden onvoldoende behartigd. Ook het Friese culturele en creatieve klimaat moet verder worden aangejaagd. Daarom is de werkgroep CCFRL opgericht. Deze werkgroep wordt aangejaagd door ons en New Noardic Wave. Samen roepen we ook andere belangenorganisaties in de sector met Friese leden, of Friese wortels, zich te melden. 

CCFRL is het gevolg van CC Noord, dat we op 13 september samen met New Noardic Wave en De creatieve Coalitie organiseerden in Tryater. Samen met zo’n zeventig stakeholders uit het noorden stelden we een manifest op, om de politiek te wijzen op de behoeften en verwachtingen voor de creatieve sector van Noord Nederland. Daarna zaten we niet stil. Het manifest diende als gereedschap voor een actieve lobby en nu dus als startpunt van de werkgroep CCFRL, een samen gedragen organisatie die opkomt voor de positie van de werkenden in de creatieve en culturele sector.

Want het opstellen van een handzaam manifest is een mooie en frisse interventie, maar daar begint het pas. De acht standpunten uit het manifest zijn inmiddels gedeeld met gemeenten, provincie en de Tweede Kamer en dienen als basis voor de Friese belangenbehartiging.

➡️ Lees het manifest: ‘Zet het Noorden op de kaart

Van droom naar daad

Om het manifest ook daadwerkelijk te realiseren, is meer nodig dan een eenmalige interventie. Daarom richten we  de CCFRL op. Deze werkgroep zet zich in voor een eerlijke beloning, betere werkomstandigheden en meer erkenning voor het waardevolle werk van makers en andere werkenden. Want samen staan we sterker en maken we écht het verschil voor de culturele en creatieve sector.

Landelijke en regionale krachtenbundeling

De werkgroep bundelt de regionale krachten en know-how van organisaties als New Noardic Wave en wijzelf, met de landelijke expertise en netwerk van De Creatieve Coalitie. We agenderen vraagstukken die leven in de sector en dragen daar ook oplossingen voor aan. Voor de korte en de langere termijn, samen met jou. Onze gezamenlijke achterban telt immers honderden makers. Andere belangenorganisaties met culturele of creatieve professionals in Friesland, of met Friese wortels, nodigen we hierbij ook van harte uit voor de werkgroep.

Inderdaad, we spreken over Friesland. Niet de drie Noordelijke provincies. De bijeenkomst van 13 september 2023 maakte namelijk ook duidelijk dat de identiteiten en problemen van Friesland, Groningen en Drenthe van elkaar verschillen. Belangenorganisaties van werkenden met Groningse of Drentse wortels of achterban, stimuleren we samen met de Creatieve Coaltie ook om deze handdoek op te pakken.

Wij doen het samen

Net als het maken van het manifest, zetten wij deze stap ook het liefst samen met jou. Op 21 mei organiseren we een focusgroepsessie om de koers van CCFRL te bepalen. Hier kan jij ook bij zijn. En, leuk extraatje: voor jouw aanwezigheid krijg je ook nog eens een vergoeding van 65 euro. Zo draag je niet alleen bij aan de Friese creatieve regio, maar krijg je ook zelf een eerlijke beloning.

Praktische informatie

Datum: 21 mei

Tijd: 15:00 – 17:00

Locatie: De Kleine Bagijn, Bagijnestraat 64 in Leeuwarden

Hierbij zijn? Laat het dan weten via dit formulier.

Datum: 21 mei 2024 - 3:00 pm
Start programma: 15:00
Locatie: De Kleine Bagijn [route]
Kosten: € gratis én je krijgt vergoeding