Missie 🔥

Wij zijn Mooiedingenmakers. Een collectief van makers van mooie dingen dat beweegt naar een beter creatief klimaat in Noord-Nederland. We gaan naar meer creatie. Met lokale inhuur als de norm. Creatieve braingain, in plaats van drain. We werken samen aan een sterke creatieve industrie. Door te werken aan onze kennis en vaardigheden. Meer zichtbaarheid, toegankelijkheid en meer verbinding. We leren elkaar kennen en leren van elkaar. We inspireren elkaar. En drinken bier zonder stropdas. We maken mooie dingen. Van klein tot groot. We doen klussen en matchen opdrachtgevers aan lokale makers. Van fotografie tot hele campagnes en van animaties tot dagvoorzitters. We ontwerpen zelfs een heel museum.


Word lid

Voor wie is Mooiedingenmakers?

Mooiedingenmakers is voor freelancers. Voor starters en voor dinosaurussen. Uit Friesland, Groningen en Drenthe. Voor creatieven en mensen die iets in de creatieve industrie doen.

En Mooiedingenmakers is voor opdrachtgevers. Voor bedrijven, overheden, particulieren. Voor opdrachtgevers die de juiste maker(s) zoeken. Gewoon, hier uit de buurt. En voor een eerlijke prijs.

Voor freelancers
Om écht impact te maken moeten we ons verenigen. Daarom kunnen freelancers lid worden van Mooiedingenmakers. Samen staan we sterker: de leden zijn onderdeel van het netwerk, hebben toegang tot zakelijk advies, webinars en kennissessies, zijn online beter vindbaar en vinden makkelijker de verbinding met elkaar. Het collectief behartigt belangen van de individuen, en kan bijvoorbeeld goedkoper belangrijke diensten als boekhouding of verzekeringen inkopen. Bekijk een lijst met alles wat je krijgt.

Voor opdrachtgevers 
De juiste freelancer vinden voor de klus wordt vaak als lastig ervaren. We zien een verschil tussen vraag en aanbod, waardoor opdrachtgevers nog te vaak van buiten de regio inhuren. Slecht voor het milieu, de lokale economie en de moraal: creatieven voelen zich vaker dan nodig gedwongen om te vertrekken of te stoppen wegens gebrek aan (kansen op) werk. Mooiedingenmakers matcht daarom makers aan opdrachtgevers. De juiste persoon voor de klus, gewoon uit de buurt. Ook de grote bureaus kunnen in de Randstad blijven. Want hadden we al gezegd dat we een heel museum kunnen ontwerpen?

Waarom doen we dit?

De creatieve industrie is een van de snelst groeiende sectoren in Nederland. In 2016 bestond de sector al voor 40% uit ZZP’ers, ook in 2020 schrijven starters zich massaal in als zelfstandige. Hoewel die rechtsvorm (de suggestie van) vrijheid in werk biedt, zien we in de Noord-Nederlandse creatieve sector een aantal groeipijnen die een blijvende impact kunnen hebben.

Zo is het ondernemerschap an sich een issue. Zelfstandig ondernemen brengt extra en andere verplichtingen met zich mee. Zaken als belastingen, pensioenopbouw, verzekeringen worden vaak onduidelijk en duur gevonden, met als gevolg dat deze zaken vaak slecht of niet worden geregeld. Ook blijkt ook dat veel freelancers niet goed weten hoe zij een gezond uurtarief moeten bepalen, en dat ze weinig inzicht hebben in financiën in het algemeen. De sector is slecht georganiseerd. Dat maakt de sector ook een makkelijke en dus veelgepakte prooi voor financiële onderwaardering. In 2019 lieten we door zo’n tachtig creatieve zelfstandigen een enquete invullen, met bevestigende en zorgwekkende resultaten, onder andere dat 94% geen arbeidsongeschiktheidsverzekering of broodfonds heeft, ruim 75% behoefte heeft aan zakelijk advies over bijvoorbeeld uurtarieven en kennissessies, dat 70% geen pensioen opbouwt en dat meer dan de helft niet of niet goed genoeg weet hoe boekhouding of belasting werkt.

Daarnaast zien we een discrepantie tussen vraag en aanbod. Opdrachtgevers huren nog te vaak creatieven uit andere regio’s voor opdrachten die ook lokaal kunnen worden uitbesteed. Lokale creatieven voelen zich vaker dan nodig gedwongen om te vertrekken wegens gebrek aan, of kansen op werk. Daarbij zien we ook dat veel creatieven moeite hebben om zichzelf in het vizier van potentiële opdrachtgevers te krijgen.

Je visie hierop delen? Schroom niet: koen@mooiedingenmakers.nl