Mooiedingenmakers lanceert Starterkit voor beginnende ZZP’ers
Gepost op 10-03-2022Om startende zzp’ers een handje te helpen bij de zakelijke kant van het ondernemerschap, hebben we de Starterkit ontwikkeld. Veel starters lopen tegen problemen aan in hun eerste jaar. Zonde, want het levert veel stress op en is slecht voor de sector. In onze nieuwe Starterkit passeren in een timeline allerlei onderwerpen de revue die starters in hun eerste jaar tegen (kunnen) komen: van wat de belastingdienst van je moet tot een juridische bullshit bingo!
‘Inschrijven bij de Kamer van Koophandel is eigenlijk het makkelijkste van het ZZP’er zijn,’ zegt onze StarterKID, Hanneke Dijkstra. ‘Maar dan zie je vaak dat het plezier van de inschrijving snel plaatsmaakt voor onzekerheid. Wat moet de belastingdienst van mij? Hoe maak ik een factuur? Hoe lees ik een contract? Als starter wist ik dat niet altijd. Ik wilde er meer mee doen, en deze vragen vormden de basis voor de uiteindelijke Starterkit.’
Aan de hand van een timeline van vier kwartalen wordt er aandacht besteed aan verschillende onderdelen van het ondernemerschap. Denk aan boekhouding, juridische zaken, het downloaden van templates voor een factuur en offerte of bijvoorbeeld het bepalen van een goed uurtarief. Aan het samenstellen van de tips, tricks, podcasts, video’s en downloads hebben allerlei experts meegewerkt. Handig? JA! Neem snel een kijkje!
Waarom doen we dit? Steeds meer werkenden zijn ZZP’er. In 2020 waren er volgens het CBS 1,1 miljoen mensen met een hoofdbaan als zzp’er, dat is 13 procent van alle werkenden. Dat deze groei soms ook pijn doet, is erg zichtbaar in de creatieve sector. Waar loondienst vaak geen optie is, schrijven veel creatieven zich noodgedwongen in als zelfstandig ondernemer, met als gevolg dat ze soms slecht voorbereid zijn op de zakelijke en de ondernemende kant van het zzp’er zijn. Het leidt vaak tot veel stress en soms ook tot problemen, zoals belastingachterstand en schulden, onderbetaling en het mislopen van gunstige regelingen.
De starterkit in ontwikkeld met de ondersteuning van Provincie Friesland. Met hun bijdrage hebben we hier heel 2021 aan kunnen werken.