Vindt plaats op 01-01-1970, 0:00
Event

Nienke Maat over portrettenreeks Thuisblijvers: ‘Achter elke foto zit een verhaal’

Event   —   Vindt plaats op 01-01-1970

Nienke Maat over portrettenreeks Thuisblijvers: ‘Achter elke foto zit een verhaal’

Wat doe je als je door de coronacrisis zo veel mogelijk moet thuisblijven en opdrachten ziet wegvallen? Mooiedingenmaker en fotograaf Nienke Maat ging in ieder geval niet bij de pakken neerzitten. Aan het begin van de thuisquarantaine kreeg ze opeens een goed idee voor een portrettenreeks: het fotograferen van mensen in hun eigen deuropening. Dit resulteerde in de serie ‘Thuisblijvers’, waarvan er nu zo’n 50 portretten bestaan. Nienke vertelt hoe ze op dat idee is gekomen en hoe erop werd gereageerd.

Datum en tijd: 01-01-1970, om 0:00
Deuren open: 0:00u
Locatie:

Met de deur in huis
De coronacrisis gooit voor veel zzp’ers roet in het eten: opdrachten worden gecanceld en inkomen verdwijnt als sneeuw voor de zon. Toch wist Nienke haar kans te pakken in deze onzekere situatie. “Het idee om mensen in thuisisolatie te fotograferen ontstond de avond van de persconferentie op 12 maart, waar Rutte opriep zoveel mogelijk thuis te blijven. Ik zag voor me hoe iedereens beweegruimte werd geminimaliseerd tot eigen huis en de voordeur ineens een grens werd van je wereld. Het leek me mooi om mensen daar, op gepaste afstand, vast te leggen. Ik heb toen een oproepje gedaan via Instagram, en zo ging het balletje rollen.”

Opgepikt door de krant
En dat balletje rolde behoorlijk, want de fotoserie is zelfs opgepikt door de krant. “Doordat het Dagblad van het Noorden aandacht aan mijn werk besteedde, zag De Wijk De Wereld het ook. Zij zaten in het beginstadium van een voorstelling om buurtbewoners kennis te laten maken met theatermakers. Maar door corona kon dat helaas niet, daarom wilden ze de kennismaking voortzetten in de vorm van portretten. Later werden mijn portretten ingezet in een campagne van Marketing Groningen.”

‘Overweldigend en vleiend’
Thuisblijvers ontving – geheel terecht – veel enthousiaste reacties, iets wat Nienke erg verraste. “Ik vond het heel overweldigend en vleiend. Elke foto gaat gepaard met het uitwisselen van ervaringen over deze rare tijd. Deze verhalen pende ik neer en zo ontstonden er portretten in zowel woord als beeld. Vooral in de eerste zes weken van de thuisisolatie ben ik druk bezig geweest met het maken van Thuisblijvers.”

Benieuwd naar de hele serie? Thuisblijvers is te zien op de website van Nienke.