image
 

Overtommorrow – zo ontwierpen 25 creatieven de toekomst

Gepost op 14-11-2023

In oktober 2023 keken 25 zelfstandige creatives in Groningen naar de toekomst. Voor drie goede doelen speelden ze in op trends die de komende honderd jaar gaan bepalen. Dit is hoe dat ging.

Willen we de grote problemen van onze maatschappij oplossen, dan moeten we creativiteit inzetten. Maar, hoe doe je dat dan? Met Overtomorrow ontwierpen wij samen met Brain Fuel de hackathon van de toekomst om dat te onderzoeken.

In deze tijdreismachine katapulteerden we onszelf samen met 25 creatieve zzp’ers uit Groningen honderd jaar vooruit en bekeken de wereld vanuit de belangrijkste trends. Wat betekent de toenemende digitalisering voor de wereld, hoe gaan we om met vergrijzing en weten we het tij van klimaat ook te keren?

In het eerste gedeelte maakten we kennis met de nieuwste trendwatchingtechnieken. Deze gebruikten we in een op maat gesneden brainstorm, om zo de verre toekomst van Het Wereldnatuurfonds, het UMCG en het Internationaal Leger des Heils te ontwerpen.

image


image


De abstracte concepten die dit opleverde, werkten we twee weken later verder uit. De teams zetten toen hun creativiteit en vaardigheden in, voegden magie en plannen toe en werkten keihard. Dat resulteerde in een visueel manifest met praktische handvatten, haalbare doelen en concrete actieplannen, tot grote tevredenheid van de opdrachtgevers, die meteen aan de slag kunnen.

Dus, hoe zet je creativiteit in om de grote vraagstukken van onze tijd aan te vliegen? Door bestaand creatief arbeidskapitaal, onze leden bijvoorbeeld, de tools te geven om in hun creativiteit een strategische superkracht te vinden en aan te spreken. Zo lossen we problemen op, terwijl we de workforce van de toekomst vormgeven!

Studio Flink legde de avond vast in foto’s én video. Bekijk de aftermovie hieronder.