image
 

Sluit je aan bij de landelijke actie tegen de btw-verhoging op cultuur en media

Gepost op 05-06-2024

Het zal jullie niet zijn ontgaan: het nieuwe kabinet heeft voorgenomen het btw tarief op cultuur en media te verhogen van 9% naar 21% in 2026. Als zzp’ers en makers in de creatieve en culturele industrie zal deze btw-verhoging als een flinke klap komen en de gevolgen hiervan zullen we allemaal voelen. Daarom roepen we jullie op om je uit te spreken!

De voorgenomen verhoging van het btw-tarief op cultuur en media dreigt een directe impact te hebben op de inkomens van zzp’ers en werknemers in onze sector, dit blijkt ook uit de resultaten van de recente flitspeiling van De Creatieve Coalitie die veel van jullie hebben ingevuld.

Een overweldigende meerderheid van de zzp’ers (82%) voorziet dat een verhoging van het btw-tarief van 9% naar 21% een negatieve impact gaat hebben op hun inkomen en dat terwijl de jaarinkomens van zzp’er in de creatieve industrie in het algemeen al vele malen lager is dan dat van zzp’er in het algemeen (zie: resultaten hieronder). Met het verhogen van de btw op cultuur en media zal daarmee onze bestaanszekerheid en werkgelegenheid in het geding komen. En dat niet alleen, ook de toegankelijkheid en betaalbaarheid van cultuur komt onder druk te staan. In de peiling geeft 96% van de respondenten aan dat zij verwachten dat de vraag naar cultuur en media zal afnemen als de btw-verhoging doorgaat. Oftewel: de voorgenomen verhoging zal álle Nederlanders raken. Wij, als makers en liefhebbers, maar ook andere kunstliefhebbers, festivalgangers, boekenwurmen en theaterbezoekers in heel Nederland zullen de gevolgen voelen.

image


Uiteenlopende organisaties vanuit cultuur, sport, horeca en media zijn maandag 3 juni gestart met een grootschalige campagne tegen de btw-verhoging. Ook wij sluiten ons bij deze actie aan. Met ons netwerk van meer dan 500 creatieve zzp’ers uit het Noorden kunnen we een sterk signaal afgeven. Help je mee?

Spreek je uit:
→ deel de actie via social media
→ print de advertentie uit of knip ‘m uit de krant, plak het op je raam en maak een selfie met #geenhogerebtw (en tag ons ook vooral, zodat we jullie kunnen delen!)
→ visuals, teksten en advertentie zijn te vinden via: www.geenhogerebtw.nl

Samen staan we sterker! Maar, we zijn ook benieuwd naar jullie. Hoe kijken jullie hiernaar als makers? Is er behoefte om hierover te praten of om samen iets op te zetten? Wat zouden jullie graag van ons zien of horen de komende tijd? Stuur ons gerust een mailtje!

Campagne: Geen hogere btw, je belast er heel Nederland mee!

De voorgenomen btw-verhoging is een extra belasting op jouw cultuur, sport, horeca, boeken en media. Het is een extra belasting op je kostbare vrije tijd, op je nieuwsgierigheid, op het toejuichen van je favoriete voetbalteam, op het boek dat je wilt lezen, op je schilderij aan de muur, op je fanfare in de buurt, op een hotelovernachting in het land, op het tijdschrift in de trein, op de sportschool in de wijk, en op de krant die je op de hoogte houdt van de wereld om je heen.

geenhogerebtw.nl