YOLO

Artikel

Ben ik ondernemer voor de Belastingdienst?

‘Ondernemer voor de Belastingdienst’. Interessante term. Je bent zelfstandig ondernemer, in ieder geval voor de btw. Dit houdt in dat jij btw-aangifte doet. Maar, het betekent niet dat je ook automatisch ondernemer bent voor de Belastingdienst. Om door de Belastingdienst als ondernemer te worden gezien, moet jouw bedrijf deelnemen aan het economische verkeer en moet je dus winst maken. ‘Ondernemer voor de Belastingdienst’ wordt ook wel ‘ondernemer voor de inkomstenbelasting’ genoemd.

Als ondernemer worden gezien door de Belastingdienst kan een aantal voordelen met zich mee brengen. Wanneer de Belastingdienst jou ziet als ondernemer, kun je namelijk misschien wel gebruik maken van aftrekposten, zoals de startersaftrek of de zelfstandigenaftrek! Wanneer jij niet als ondernemer voor de Belastingdienst wordt gezien, kun je geen beroep doen op die regelingen. En je raadt het al: daar zitten een aantal criteria aan vast. Stel jezelf eerst maar de volgende vragen:

  • Maak ik genoeg winst? Wanneer je niet veel winst maakt of wellicht alleen verlies lijdt, ben je géén ondernemer voor de Belastingdienst.
  • Hoeveel uren besteed jij aan je onderneming? Je moet in ieder geval aan het urencriterium van 1225 uur per kalenderjaar voldoen.
  • Is er sprake van ondernemersrisico?

De Belastingdienst kijkt vervolgens ook naar de volgende zaken:

  • Heb jij genoeg kapitaal om je onderneming te starten?
  • Heb je genoeg opdrachtgevers? In je eerste jaar moet je bijvoorbeeld in ieder geval drie verschillende opdrachtgevers hebben gehad.
  • Gebruik je marketing om je bedrijf te promoten?
  • Ben jij hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van jouw bedrijf?

Ik ben geen ondernemer voor de Belastingdienst. Wat nu?

Als je geen ondernemer bent voor de Belastingdienst, kun je dat wél zijn voor de btw (of: omzetbelasting). Je bent ondernemer voor de btw wanneer je zelfstandig een beroep uitoefent of een eigen bedrijf hebt. De btw moet je in rekening brengen bij je klanten. Dat btw-bedrag draag je dan weer af aan de Belastingdienst tijdens de kwartaalaangiftes.

TERUG NAAR DE TIJDLIJN