YOLO

Artikel

BTW, wat moet ik er mee?

Wat is BTW?

Btw is de belasting die je betaalt over je omzet. Je berekent de btw in de prijs voor de goederen of diensten die jij aanbiedt. Per maand, kwartaal of jaar doe je de aangifte, en draag je de btw af. De meeste zelfstandigen doen dit per kwartaal. Oftewel: de kwartaalaangifte. Btw die je zelf betaald hebt over zakelijke kosten mag je meestal aftrekken! Aftrekposten zorgen ervoor dat jij minder belasting hoeft te betalen. Oftewel: je houdt meer geld over. Wil je meer weten over de aftrekposten? Hier kun je daar meer over lezen.

Btw bereken je over de vergoeding die je rekent voor je levering of dienst. Ofwel: btw reken je over je totale uurtarief. Vaak is de vergoeding voor je levering of dienst opgebouwd uit verschillende onderdelen: je uurtarief én de bijkomende kosten (bijvoorbeeld voor materiaal dat nodig is om de levering of dienst te voltooien). Over het totaal van dit bedrag reken je de btw. Je betaalt ook btw over producten die je afneemt, bijvoorbeeld wanneer je materiaal inkoopt.

BTW Tarieven

Er zijn een aantal verschillende btw-tarieven die gehanteerd worden. Deze kun je, onder andere, ook terugvinden op bonnetjes en facturen. Bewaar deze dus goed! Binnen de creatieve industrie kan het nog wel eens een mijnenveld zijn met betrekking tot btw. In de meeste gevallen reken je 21% btw, maar soms komt het voor dat de 9% wordt gehanteerd. Deze laatste zie je vaker bij de verkoop van kunst. Leuk, die meerdere tarieven. Even een korte samenvatting:

    • Het algemene btw-tarief is 21%. Dit tarief geldt voor alle goederen en diensten die niet vrijgesteld zijn van omzetbelasting en ook niet onder de andere btw-tarieven vallen. Die 21% ga je dus vaak moeten gebruiken!
    • Het verlaagde btw-tarief van 9%. Er zijn een aantal goederen waarbij je de 9% mag gebruiken. Hier gaat het dan bijvoorbeeld om voedingsmiddelen, geneesmiddelen, hulpmiddelen en dus ook kunst. Een aantal diensten kunnen ook in aanmerking komen voor het verlaagde tarief, bijvoorbeeld wanneer je kapper bent.
    • Het btw-tarief van 0%. Die hoef je waarschijnlijk nooit te gebruiken, dus dat laten we voor wat het is.

Duizelt het je? Een boekhouder kan je enorm helpen! Als lid van Mooiedingenmakers krijg je gratis advies, en krijg je korting op boekhouding. Hier lees je daar meer over!

How to btw rekenen, een voorbeeld!

Hanna is grafisch ontwerper en gaat voor een creatief marketing bureau aan de slag. Haar opdracht is een nieuwe huisstijl ontwerpen, inclusief logo en vernieuwde website. Hannah heeft een uurtarief van 35 euro, excl. btw. Ze heeft 40 uur besteed aan het ontwerpen van de huisstijl, het maken van de website en de fotoshoot. Hoeveel btw moet Hannah rekenen op haar factuur?

35 (uurtarief) x 40 (aantal uren)= 1400 euro, excl. btw. Dit is het bedrag zonder BTW.

Hanna moet 21% btw rekenen over dit bedrag: 1400 x 0,21= 294 euro. Dit is het btw bedrag, en komt dus bovenop de 1400 euro!

1400 + 294= 1694 euro, incl. btw. Dit is het uiteindelijke bedrag dat Hanna op haar factuur schrijft.

 

 

TERUG NAAR DE TIJDLIJN