YOLO

Artikel

Een jaaroverzicht: hoe maak je dat?

Hey ondernemer! Lekker gewerkt dit jaar! Dat mag wel eens gezegd worden, toch? Je hebt ongetwijfeld van alles meegemaakt en geleerd dit jaar, of je nu starter of al gevorderd bent. Aan het eind van het kalenderjaar moet je als zzp’er je aangifte inkomstenbelasting doen. Dit heb je waarschijnlijk al wel eens eerder gedaan, want ook als je in loondienst bent moet je dit doen. Als zzp’er moet je echter iets meer zelf invullen, en daarom is het goed om voor jezelf op een rijtje te zetten hoe het nou eigenlijk met je onderneming gaat.

Financieel overzicht

Deze heb je sowieso nodig voor je aangifte inkomstenbelasting, maar is ook voor jou goed om te maken om zo een indicatie te krijgen van hoe het met je bedrijf gaat. Zo’n jaarrekening wordt opgesteld over een kalenderjaar en de administratie van je bedrijf is de basis van dat overzicht. Je bent trouwens niet verplicht om een jaarrekening op te stellen, maar je moet als zzp’er wél een balans en een winst – en verliesrekening maken. Deze twee elementen vind je eigenlijk altijd terug in de aangifte inkomstenbelasting. Die aangifte, die je dus aan het eind van je ondernemersjaar doet, is dus eigenlijk jouw jaarrekening.

Het is daarom sowieso heel erg belangrijk dat je je administratie goed hebt bijgehouden. Als het goed is weet je zo precies hoeveel jij verdiend hebt en hoeveel je hebt uitgegeven. Met deze gegevens kun je een balans opstellen. Door je uitgaven van je inkomsten af te trekken, kom je op een getal dat positief óf negatief kan zijn. Je hebt dust winst óf verlies gedraaid. Wij raden je sowieso aan om een boekhouder mee te laten kijken, vooral wanneer je voor het eerste je aangifte inkomstenbelasting als ZZP’er gaat doen. Zij kunnen jou namelijk ook helpen met eventuele aftrekposten die je mag gebruiken. Als lid van Mooiedingenmakers kun je altijd terecht bij Bouma & Vastrick (Friesland) en Jakowe (Groningen), zij helpen je maar al te graag!

Persoonlijk overzicht

Zo’n eerste jaar als ondernemer vraagt ook enorm veel van jou als persoon. Wellicht was het allemaal nieuw voor je. We snappen dan best dat je soms door de bomen het bos niet meer zag. Er komt heel veel op je af en om dit allemaal te verwerken kun je een persoonlijk overzicht maken van jouw ZZP-jaar. Je zou jezelf, om te beginnen, de volgende vragen kunnen stellen:

  • Hoe gaat het nu eigenlijk met mij?
  • Wat vind ik van ZZP’er zijn? Is dit iets voor mij?
  • Wat heb ik geleerd van het afgelopen jaar?
  • Wat heb ik bereikt het afgelopen jaar?
  • Wat kan ik beter doen het aankomende jaar?
  • Wat wil ik bereiken het aankomende jaar en hoe ga ik dat doen?

Door een overzicht je maken waarin je de bovenstaande vragen beantwoord, heb je voor jezelf helder hoe het met jou gaat en hoe je je komende ondernemersjaar zou kunnen gaan inrichten.

TERUG NAAR DE TIJDLIJN