YOLO

Artikel

Hoe blijf ik mentaal gezond als ZZP’er?

Veel ZZP’ers in de creatieve sector zijn eigenlijk gedwongen zelfstandig ondernemer. Veel van ons werk bestaat namelijk niet in loondienst. Op zichzelf is dit ZZP’er zijn niet zo erg, maar vaak wordt het zijn van zelfstandig ondernemer onderschat. En dan hebben we het niet alleen over de zakelijke kant. Ook op persoonlijk vlak vraagt het zelfstandig ondernemer zijn veel van jou als persoon. Je deelt vaak zelf je dagen en uren in, en zelfs dán zit je nog eens in de avond je mailtjes te beantwoorden. Voor velen is het werk nooit klaar en we richten ons vaak op alles dat er nog gedaan moet worden. En daar kan een hoop stress bij komen kijken. Hoewel stress soms ook tot productiviteit kan leiden, is te veel stress en te veel hooi op de vork nemen een probleem waar enorm veel ZZP’ers mee kampen. Het is daarom enorm belangrijk dat jij goed op jezelf past. En daar willen we je graag een handje mee helpen!

Vanuit de Mooiedingenmakers Academie spraken we met Wilbert van de Kamp. Wilbert is creatief activistisch ondernemer en was tot voor kort altijd druk, druk, druk. Tot het hem zoveel stress opleverde, dat hij in een burn-out raakte. Hij vertelt in de onderstaande video open en eerlijk zijn verhaal, en heeft een aantal tips voor jullie.

De tips van Wilbert

  • Zoek voor jezelf uit wat jouw basis is. Waar wil jij absolute zekerheid over hebben, en waar mag wat onzekerheid bij komen kijken? Bijvoorbeeld: je wilt financiële zekerheid hebben wanneer jij ziek of arbeidsongeschikt raakt, of je wilt in ieder geval al jouw vaste lasten met gemak kunnen betalen. Of misschien ben je niet zo goed in de geldzaken die er komen kijken bij het ondernemer en wil je daarom in ieder geval een boekhouder kunnen betalen. Vind waar jouw basis ligt, en vooral: hoe kun jij er voor zorgen dat jij comfortabel kunt leven en ondernemen?
  • Durf ‘nee’ te zeggen. Ja, we weten het: dat is moeilijk. We zijn niet gewend om nee te zeggen, omdat we iemand niet teleur willen stellen. Echter kun je ook ‘nee’ zeggen en, bijvoorbeeld, iemand aanraden die de klus wél zou willen aannemen op dat moment. Praat met anderen over hoe het met je gaat, hoe je je voelt en vraag om advies. Vaak gebruiken we het advies dat we anderen geven niet voor onszelf. En dat is zonde. Waarom? Omdat je eigenlijk net zo lief moet zijn voor jezelf als dat je voor anderen bent. Dus, vraag advies, praat en jank alles er uit als dat nodig is. Het kan opluchten en je helderheid bieden en het laat je vooral minder eenzaam voelen.
  • Stel grenzen. Door altijd maar ‘ja’ te zeggen tegen alle klussen – ook tegen de klussen die je niet zo leuk vindt – kun je steeds verder van je kern wegdrijven. Zo kun je je gaan vastbijten in iets dat je eigenlijk helemaal niet bent, en daar wordt niemand gelukkig van.
  • Leer om stil te staan. Wanneer je nooit eens stil staan, ben je altijd maar bezig met de volgende stap en hoe het beter/leuker/interessanter kan de volgende keer. Door altijd maar door te gaan, ben je alleen maar bezig met groeien als ZZP’er. Als je gezond wilt zijn als ZZP’er, moet je niet altijd iets doen. Het is goed om te leren hoe je niets doet. Die tijd waarin je niets doet, is namelijk enorm waardevol. Het geeft je de tijd om te voelen.
  • Het is niet jouw schuld. En dan doelen we op het voelen van eenzaamheid, verdriet, stress, boosheid of vermoeidheid. Dit schuldgevoel kan er voor zorgen dat jij je nog slechter gaat voelen, terwijl er juist een beetje liefde voor jezelf nodig is.
  • Geniet meer van het ding dat je doet, in het nu. Probeer niet altijd bezig te zijn met de volgende stap. Het is heel waardevol om te kunnen genieten van hetgeen waar je nu, op dit moment, mee bezig bent.
  • Je kunt een gezondere ZZP’er zijn, zonder iets te doen. Doe niets. Voel. Denk na. Maar, doe vooral soms dus even helemaal niets.
TERUG NAAR DE TIJDLIJN