YOLO

Artikel

Hoe bouw ik als zzp’er pensioen op?

Als zzp’er heb je, net als iedereen, recht op de AOW. Maar, dat is wel een basisinkomen. Je kunt er dus van leven, maar het is toch wel heel fijn als je gewoon leuke dingen kunt doen wanneer je eindelijk met pensioen bent. Iemand in loondienst, die dus in vaste dienst voor een werkgever werkt, bouwt vaak een pensioen op via de werkgever. Als zzp’er moet je zelf zorgen dat je een lekker spaarpotje hebt voor wanneer je besluit niet meer te gaan werken. En daar zijn een aantal mogelijkheden voor, die niet al te moeilijk zijn! We zetten ze voor je op een rijtje!

Sparen voor een lijfrente

Bij een lijfrente spaar je voor een potje dat je, wanneer je stopt met werken, kunt laten uitbetalen in termijnen. Je kunt voor lijfrente sparen via een bank of een verzekeraar. Je betaalt dan wel een premie, maar deze kun je tot in zekere mate van de belasting aftrekken.

Sparen of beleggen

Altijd een optie: zelf sparen of je geld beleggen. De een doet het met crypto currencies, de ander koopt aandelen. Of, je koopt een oldschool spaarvarken en gooit er muntjes in! Maar, even zonder grappen: zelf sparen kan heel goed werken. Open bijvoorbeeld een aparte spaarrekening waar je iedere maand een vast bedrag op zet voor je pensioen. Weet wel: hier komt natuurlijk wat discipline bij kijken, stiekem van je pensioenpotje snoepen is natuurlijk niet de bedoeling. Een gewaarschuwd mens telt voor twee! 😉

Een oudedagreserve opbouwen (FOR)

Een wat? Ja, een oudedagreserve! Dat is een regeling waarmee zelfstandig ondernemers een deel van de winst kunnen reserveren voor hun pensioen. Over dat gereserveerde bedrag hoef je eerst geen belasting te betalen. Je kunt de oudedagreserve laten uitkeren wanneer je met pensioen gaat. Je moet dan wel alsnog de uitgestelde belasting over dat bedrag betalen. In eerste instantie doe je dat niet, om zo de belastingdruk te verlagen. Maar, houd er dus rekening mee dat je dit uiteindelijk wél moet gaan betalen.

TERUG NAAR DE TIJDLIJN