YOLO

Artikel

Hoe ga ik om met (schending van) auteursrecht?

Auteursrecht in het kort

Auteursrecht (ook wel eens intellectueel eigendomsrecht genoemd) beschermt makers en hun werk. Auteursrecht ontstaat op het moment dat jij iets hebt gemaakt dat tastbaar is. Je hoeft auteursrecht dus niet aan te vragen: het ontstaat vanzelf wanneer jij iets tastbaars maakt, dat voldoet aan de volgende drie voorwaarden:

  • Je werk is origineel: het mag niet lijken op werk van iemand anders.
  • Het werk is tastbaar en ‘zintuiglijk waarneembaar’: dit houdt in dat jij en anderen je werk kunnen zien, lezen of horen.
  • Je werk is geen nieuw technisch product of proces. Is het dat wel? Dan geldt het octrooirecht, ook wel een patent genoemd.

Je hebt zelf in de hand wat je wilt dat er gebeurt met je werk, bijvoorbeeld of/hoe anderen je werk mogen gebruiken, overnemen of mogen tentoonstellen.

 

Oké, leuk, dat auteursrecht. Maar, iemand heeft mijn auteursrecht geschonden. Wat moet ik nu doen?

Allereerst: heel kut dat iemand jouw werk heeft gebruikt zonder jouw toestemming. Niet cool. Je voelt je wellicht machteloos en boos, en dat snappen we. Nu zijn er een aantal dingen die je kunt doen wanneer iemand jouw auteursrecht schendt. Onze partner Malou Akkerman heeft een aantal tips voor je! Bekijk ze in de video.  We snappen dat het moeilijk kan zijn om iemand aan te spreken in zo’n situatie. Je kunt, wanneer je lid bent van Mooiedingenmakers, altijd contact opnemen met Malou! Het kan namelijk helpen om met een jurist de stappen door te nemen en te bepalen wat je het beste kunt gaan doen.Nog even alles op een rijtje. Dit kun je doen wanneer iemand jouw auteursrecht heeft geschonden:

  • Verzamel direct bewijs! Maak screenshots, sla de mailtjes goed op, maak er pdf’s van. Zorg dat je voldoende bewijs hebt om aan te tonen dat iemand inbreuk heeft gemaakt op jouw auteursrecht.
  • Bepaal wat je wilt gaan doen. Wil je dat iemand geld gaat betalen? Of wil je dat diegene het verwijdert? Misschien beide?
  • Spreek degene aan die inbreuk heeft gemaakt op jouw auteursrecht en benoem wat je van diegene wilt.

We snappen dat het moeilijk kan zijn om iemand aan te spreken in zo’n situatie. Je kunt, wanneer je lid bent van Mooiedingenmakers, altijd contact opnemen met Malou! Het kan namelijk helpen om met een jurist de stappen door te nemen en te bepalen wat je het beste kunt gaan doen.

 

TERUG NAAR DE TIJDLIJN