YOLO

Podcast

Hoe bepaal ik een goed tarief?

Maar, er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden bij het bepalen van een uurtarief. We hebben een aantal tips voor je!

  • Wat zijn jouw onkosten? Oftewel: wat geef jij uit per maand en wat heb jij dus nodig?
  • Bepaal hoeveel je eventueel wilt sparen. Geld opsparen voor een buffer of voor een pensioen(verzekering) is enorm handig. Als ZZP’ers moeten we zelf voor ons pensioen zorgen. Het is dus heel belangrijk dat je nadenkt over hoeveel je eventueel achteruit wilt zetten voor dit soort zaken.
  • Hoeveel uren wil jij besteden aan je werk als ZZP’er? Door het nodige bedrag per maand te delen door het aantal uren dat je wilt werken, kun je tot een uurtarief komen! Maak ook gebruik van handige tools die je op het internet kunt vinden. Dit is een handige!
  • Praat met andere ondernemers over hun tarieven. Door met elkaar te praten over geld, schep je helderheid en wordt de drempel een stuk lager. Vraag eens aan anderen in jouw veld wat zij als uurtarief rekenen en waarom. Je zult zien dat je er veel van opsteekt!
  • Ken je eigen waarde! Het is moeilijk om een prijskaartje op jezelf te plakken, maar – het is wel erg belangrijk om jouw dienst/product van waarde te schatten. Je steekt er tijd, moeite en creativiteit in; dit vraagt om een eerlijke verdienste. In de onderstaande podcast, waar we je wat meer vertellen over de Fair Practice Code, kwam naar voren dat het in ieder geval ‘Fair Practice’ is om 35 euro (excl. btw) per uur te vragen.

 

De Fair Practice Code

Hij kwam net bij de tips al even voorbij: de Fair Practice Code. De wat? Ja, Fair Practice Code. Dat is een gedragscode voor ondernemen en werken in kunst, cultuur en creatieve industrie. Dit geldt dus voor jou als ondernemer, maar ook voor je opdrachtgevers. De opgestelde ‘’code’’ moet ervoor zorgen dat we in de creatieve industrie fair te werk gaan. Ofwel: eerlijke arbeidsvoorwaarden met een eerlijke betaling.

Allemaal leuk en aardig, maar hoe creëren we dan zo’n eerlijke keten? Door samen verantwoordelijkheid te nemen en door transparant te zijn over ons werk en de verdiensten. We gingen in gesprek met Sjoerd Feitsma, directeur van Platform ACCT, over wat de Fair Practice Code precies inhoudt en wat het voor jou als ondernemer betekent. Luister de podcast hieronder!Fair Practice Code Podcast met Sjoerd Feitsma

TERUG NAAR DE TIJDLIJN