YOLO

Artikel

Wat te doen met zakelijke kosten?

De meeste zzp’ers zullen, vooral in het beginstadium van hun onderneming, de boekhouding zelf doen. De boekhouding is, vooral in het begin, prima zelf te doen en leert je óók van alles over hoe de financiële kant van ondernemen er uit ziet. Het is handig om de basis te begrijpen, en kosten aftrekken hoort daar ook bij. Er zijn echter veel verschillende soorten kosten die wel, niet of deels aftrekbaar zijn van je opbrengsten. Kosten aftrekken houdt in dat je de  kosten die je voor je bedrijf maakt, mag aftrekken van je omzet. Zo wordt je omzet/winst lager, en hoef jij minder belasting te betalen.

Klinkt wel goed, toch? Maar wat moet je nou precies doen om kosten te mogen aftrekken? Houd alle uitgaven die je doet voor je bedrijf goed bij, oftewel: bewaar je bonnetjes! Stop ze in een apart mapje of maak er foto’s van. Zorg dat je ook je online bonnen goed opslaat, bijvoorbeeld als PDF of als een afbeelding. Schrijf ook al je afspraken goed op in je agenda, houd je kilometerstanden bij (ook als je met de trein gaat!) en schrijf al je uren duidelijk op. Zo kun je verantwoorden waarom jij bepaalde kosten aftrekt.

Elke Uijtewaal heeft deze kostenposten weergegeven in een toffe en handige infographic. Met de infographic kun je snel opzoeken of jouw gemaakte kosten wél, niet of gedeeltelijk aftrekbaar zijn van je inkomsten. Je kunt hem hieronder downloaden:

 Kan ik het aftrekken? - Elke Uijtewaal

TERUG NAAR DE TIJDLIJN