YOLO

Artikel

Wat zijn aftrekposten?

Aftrekposten zorgen ervoor dat jij minder belasting hoeft te betalen. Oftewel: je houdt meer geld over. Winnen! Het starten van een onderneming kan namelijk voor aardig wat investeringen van jouw kant zorgen. Daarom is het extra fijn dat je van bepaalde fiscale voordelen kunt genieten. We zetten de voor jou handigste aftrekposten even op een rijtje.

Let op! Niet iedere zzp’er kan gebruik maken van de aftrekposten. Een van de voorwaarden is dat je ‘ondernemer bent voor de Belastingdienst’. Dit houdt in dat de Belastingdienst de door jou verrichtte werkzaamheden als ‘winst uit onderneming’ ziet. Hier  kun je daar meer over lezen. 

Ook belangrijk: vraag altijd een boekhouder om even mee te kijken wanneer je gebruik wilt maken van een (of meerdere) van deze aftrekposten! Er zit altijd wel een boekhouder bij jou in de buurt die je van advies kan voorzien. Bijvoorbeeld Jakowe in Groningen of Bouma & Vastrick in Friesland. Ben je lid van Mooiedingenmakers? Dan heb je altijd recht op gratis zakelijk advies van de twee bovenstaande boekhouders. Dat is dus mooi meegenomen!

Zelfstandigenaftrek

Als zelfstandig ondernemer kun je gebruik maken van de zelfstandigenaftrek, waardoor het uiteindelijke bedrag waarover je belasting moet betalen veel lager wordt. En dat is fijn, want daardoor houd jij dus meer geld over. Uiteraard moet je wel aan een aantal criteria voldoen om recht te hebben op de zelfstandigenaftrek. Dit zijn ze:

  • Je bent ondernemer voor de Belastingdienst. Niet zeker of je dat bent? Lees er hier meer over!
  • Je voldoet aan het urencriterium van 1225 uur per kalenderjaar. Dit houdt in dat jij minimaal 1225 uur in jouw werkzaamheden als zelfstandige hebt gestopt.
  • Je hebt niet de AOW- leeftijd bereikt aan het begin van het jaar van aanvragen.

De hoogte van de zelfstandigenaftrek wordt de komende jaren in fases afgebouwd. Beetje balen, maar je zult er voor nu alsnog je voordeel uit kunnen halen! In 2022 is de zelfstandigenaftrek € 6.310. Dit zal per jaar steeds iets minder worden. Na 2028 gaat de zelfstandigenaftrek jaarlijks met € 110 omlaag. 2028 duurt nog eventjes, dus maak er gebruik van zolang het er nog is!

Startersaftrek

Voor startende zelfstandigen is er ook de startersaftrek, die bovenop de zelfstandigenaftrek komt. Dubbel winst! Starters kunnen in de eerste vijf jaar van hun onderneming in totaal driemaal een extra bedrag van € 2.123 van hun winst aftrekken. De Overheid probeert op deze manier het starten van een onderneming te stimuleren en heeft ook als doel om op deze manier de kans tot slagen van je bedrijf te vergroten. Oftewel: je houdt meer geld over. Je voelt hem al aankomen, denk ik. Hier zitten namelijk ook een aantal criteria aan vast:

  • Je hebt recht op zelfstandigenaftrek. Dus lees de vorige alinea nog eventjes goed door!
  • In de vijf jaar voorafgaand aan het belastingjaar waarvoor je de startersaftrek wilt gebruiken,  heb je niet vaker dan twee keer van de zelfstandigenaftrek gebruikgemaakt.
  • In diezelfde periode, dus die vijf jaar voorafgaand aan het aanvragen van de startersaftrek, was je minstens één jaar geen ondernemer.

Mkb-winstvrijstelling

De mkb-winstvrijstelling kun je gebruiken als je winst maakt uit je onderneming. Als het goed is doe je dat, of ga je dat doen. Goed nieuws: sinds 2011 is het niet meer nodig om te voldoen aan het urencriterium van 1225 uur om deze winstvrijstelling te kunnen krijgen! De mkb-winstvrijstelling verlaagt je winst, zodat je uiteindelijk dus minder belasting hoeft te betalen.

Het werkt zo: je mag 14% van je winst aftrekken, nadat je je winst al hebt verminderd met de ondernemersaftrek (in ons geval vaak dus de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek!) en de Fiscale Oudedagreserve hebt toegevoegd. Oh ja: je hoeft de mkb-winstvrijstelling niet aan te vragen! Het is namelijk gewoon onderdeel van de belastingaangifte.

Fiscale oudedagsreserve (FOR)

Als zelfstandige moet je zelf voor je pensioen zorgen. Als je dat nou wilt doen zonder daarbij geld te onttrekken van je onderneming, kun je de keuze maken om een deel van je winst achteruit te zetten voor een Fiscale Oudedagreserve, ook wel de FOR genaamd.

Let wel: het opbouwen van die FOR betekent niet dat je echt geld bespaart. Het zorgt er, tot je je pensioen op gaat nemen, alleen voor dat je een belastingheffing krijgt over het FOR-deel van je winst. Je hoeft dus tijdelijk minder belasting te betalen, maar zodra jij je FOR opneemt, ga je die belasting wél betalen. Het levert dus alleen op de korte termijn een belastingvoordeel op. Daarnaast moet je ook, wederom, voldoen aan het urencriterium van 1225 uur per jaar.

 Willekeurige afschrijving

Startende ondernemers kunnen de kosten van bedrijfsmiddelen ‘willekeurig afschrijven’. Oftewel: je bepaalt zelf hoeveel je wanneer afschrijft. Deze flexibiliteit kan voor starters veel voordelen hebben.

Kantoor aan huis 

Wanneer je een bedrijfsruimte buiten huis huurt of koopt, kun je deze kosten aftrekken als bedrijfskosten. Als je een kantoor aan huis hebt, is dat iets moeilijker. Je mag dan alleen de kosten aftrekken als je de volgende, vrij strenge voorwaarden voldoet:

  • Je gebruikt de werkruimte voor minstens 90% voor je bedrijf.
  • De ruimte heeft een eigen opgang.
  • De ruimte heeft eigen voorzieningen zoals een wc.
  • De ruimte zou als werkruimte kunnen worden verhuurd.

De Belastingdienst heeft een tool waarmee je kunt kijken of jouw werkruimte aan huis in aanmerking komt voor het aftrekken van kosten. Je vindt hem hier!

TERUG NAAR DE TIJDLIJN