YOLO

Artikel

Welke verzekeringen heb ik nodig?





Als zelfstandig ondernemer moet je er zelf voor zorgen dat je verzekerd bent voor een aantal zaken. Wanneer je in loondienst bent, worden deze verzekeringen betaald door je werkgever. Maar, wanneer je een eigen bedrijf hebt, komt dit op je eigen bordje. Misschien weet je niet goed waar je moet beginnen, of welke verzekeringen nodig zijn voor jouw bedrijf. Dit hangt namelijk ook sterk af van de branche waar je in werkt. Er zijn echter wel een aantal verzekeringen die handig zijn voor iedere ondernemer. Welke? Lees vooral verder!

Om te beginnen

First things first. Wanneer je start als ondernemer is het handig om je aansprakelijkheidsverzekeringen goed te regelen. Waarschijnlijk heb je al een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering, maar deze vergoedt niet de schade die je vanuit je bedrijf maakt, bijvoorbeeld als er iets stuk gaat of iemand gewond raakt door jouw toedoen. Vaak is dit domme pech, maar de kosten kunnen aardig hoog worden en zonder verzekering zul je die zelf moeten betalen. Daarom is het handig om zo snel mogelijk een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (goed scrabble woord!) te regelen.

Later kun je denken aan…

In je eerste jaar ben je druk bezig met er voor zorgen dat je bedrijf gaat lopen en een succes wordt. Hier gaat enorm veel tijd en energie in zitten. We snappen dat je dan niet direct aan verzekeringen denkt. En dat hoeft ook niet! Maar, wanneer je alles een beetje op de rit hebt, is het handig om te kijken naar een aantal verzekeringen die heel handig zijn, maar niet persé nodig in je eerste jaar.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering: Het kan gebeuren dat je arbeidsongeschikt raakt. Je denkt er misschien niet iedere dag over na, maar een ongeluk zit in een klein hoekje en dan is het dus best handig dat je goed verzekerd bent voor wanneer je langdurig niet kunt werken. Kijk vooral eens naar onze partner SharePeople. Zij creëren een sociaal vangnet met zo’n 8000 ZZP’ers voor wanneer jij arbeidsongeschikt raakt. Meer weten? Klik!

Rechtsbijstandverzekering: Het kan voorkomen dat je in conflict raakt met klanten of leveranciers. Leuk is anders, maar het is niet onmogelijk. Het kan dan handig zijn om een derde persoon mee te laten kijken en om samen te zoeken naar een passende oplossing. Veel starters sluiten om die reden een zakelijke rechtsbijstandverzekering af. Met zo’n verzekering kun je zeker zijn van professionele hulp en advies om zo’n conflict op te lossen. Belangrijk: er zit een verschil tussen een zakelijke – en een gewone rechtsbijstandverzekering. De gewone rechtsbijstandverzekering dekt geen zakelijke conflicten, dus een aparte zakelijke verzekering afsluiten is noodzakelijk!

Pensioenverzekering: Als zzp’er heb je, net als iedereen, recht op de AOW. Maar, dat is wel een basisinkomen. Je kunt er dus van leven, maar het is toch wel heel fijn als je gewoon leuke dingen kunt doen wanneer je eindelijk met pensioen bent. Iemand in loondienst, die dus in vaste dienst voor een werkgever werkt, bouwt vaak een pensioen op via de werkgever. Als zzp’er moet je zelf zorgen dat je een lekker spaarpotje hebt voor wanneer je besluit niet meer te gaan werken. Een optie om pensioen op te bouwen, is om een pensioenverzekering af te sluiten. Er zijn echter nog een aantal andere opties, die kun je hier lezen!

TERUG NAAR DE TIJDLIJN