image
 

Teruglezen: MDMA sessies @ MXT/ ESNS

Gepost op 25-01-2023

Twee back-to-back sessies, twee interessante gasten met een persoonlijk verhaal. Tijdens het evenement maakten we kennis met ondernemers Daan van Klinken en Germain Miedema. Waarover? Dat lees je hieronder.

Daan van Klinken: zzp’ers en geld: zo regel je het goed (genoeg)
Daan van Klinken kennen we als bedenker van de superhandige app ‘Flow’ die ervoor zorgt dat jij je geld makkelijker en beter kan managen. In de MDMA sessie vertelt hij over zijn achtergrond in design en hoe hij door middel van creatieve oplossingen zijn droomapp heeft ontwikkelt. Aan de hand van zijn opgedane ervaring geeft hij een aantal tips over hoe je geld het beste kan managen, zodat je kan blijven doen wat je het liefst doet.

Tip 1: spendeer geen geld wat je niet hebt
Instant game over: je belastinggeld uitgeven. Heb je al jouw geld op één rekening? Dan is het makkelijk om geld uit te geven wat je eigenlijk moet inleveren. Daarom is het belangrijk om structuur te bouwen in je geldstroom. Begin in ieder geval met het opzij zetten van jouw IB en BTW, zodra er facturen worden betaald.

Tip 2: maak voor jezelf duidelijk waar je allemaal geld voor opzij moet zetten. Mooi om daar prioriteit aan te geven. Je checklist, belangrijkste eerst, zou er zo uit kunnen zien:

  • belastingen (inkomstenbelasting / BTW)
  • eigen salaris (het geld wat je kan spenderen)
  • buffer voor onvoorziene gebeurtenissen
  • verzekeringen (AOV etc)
  • pensioen

Tip 3: creëer verschillende spaarpotten op je bankaccount
Verschillende banken bieden iets van spaarpotten aan (goed om even uit te zoeken!), maar dit is lang niet altijd efficiënt. Je kunt natuurlijk handmatig iedere keer je inkomende geld opsplitsen in verschillende potjes, maar ideaal zou zijn als dat automatisch gaat. Hier komt de app Flow in het spel. In de app kan je instellen wat er moet gebeuren met welk geld. Zo heb je alle controle, maar hoef je er niet meer naar om te kijken. Flow kan gekoppeld worden aan (zo goed als) alle bankrekeningen, maar het werkt voornamelijk ideaal met Knab & bunq, vanwege de mogelijkheid tot meerdere spaarrekeningen en het automatiseren van flows.

Tip 4: regel het één keer goed, zodat je daarna kan relaxen
Je kent het wel: goede voornemens om het toch allemaal een keertje wel te regelen of om “wel wat meer op je geld te letten”. Maar net zoals met alles geldt hier ook: steek even tijd in iets goed op te zetten, en daarna is het klaar.

Tipje: via onze nieuwsbrief ontvang je een code voor drie maanden gratis Flow+
Nog niet aangemeld voor onze nieuwsbrief, maar wel lid? Stuur ons een berichtje! 

image


Germain Miedema: emotie versus je ondernemer- of makerschap 
Germain Miedema sprak open en eerlijk over zijn persoonlijke ervaringen als ondernemer en de invloed van zijn emoties op de verschillende gebeurtenissen die uiteindelijk ertoe leiden dat zijn bedrijf succesvol wordt en weer uit elkaar valt. Zijn persoonlijke verhaal onderstreept datgene wat hij wil meegeven aan ondernemers: neem de tijd om je eigen onderliggende emoties te herkennen. Je neemt je achtergrond en je geschiedenis vaak onbewust mee in alle aspecten van je leven, zo ook in je ondernemerschap. Dit kan jou versterken, maar dit kan ook onbewust tegen je werken.

Germains advies? Het gaat niet om of je je doelen behaalt of niet, maar om de discussies en gesprekken die dit begeleiden. Wat heeft ervoor gezorgd dat je je doel wel/niet hebt behaald? En welke emoties of gevoelens schuilen daarachter?

Mooiedingenmakers tip: Een mooie manier om meer te weten te komen over je denkpatronen en onderliggende motivaties is om dit samen met mensen te bespreken. Wij bieden vanuit Mooiedingenmakers de mogelijkheid aan om je aan te sluiten bij een (zelfsturende) intervisiegroep. De aanmeldingen gaan in maart weer open. Meer weten? Kijk hier: https://www.mooiedingenmakers.nl/mooiedingenmakers-lanceert-intervisietraject-voor-zzpers/

Zo, met een flinke portie MDMA op kunnen wij er weer even tegenaan. Alweer zin in de volgende? Houd ons in de gaten via onze website, social media of appgroepen om op de hoogte te blijven.