image
 

Change the Game – hoe we creativiteit koppelen aan Serious Gaming

Gepost op 11-01-2024

Leeuwarden barst van de initiatieven omtrent Serious Gaming. Van toonaangevende bedrijven als Grendel en Klare Koek, tot master-opleidingen aan NHL Stenden, de serieuze speler komt hier wel aan zijn trekken. Dat biedt ook kansen voor de creatieve sector en dus ontdekken we in opdracht van Gemeente Leeuwarden samen met JGM Serious eXperiences welke kansen hier liggen. Op maandag 5 februari presenteren we de uitkomsten hiervan.

Serious Games zijn spellen voor training, bewustwording of educatie. Zulke games kun je bijvoorbeeld inzetten in de gezondheidszorg, bij het analyseren van management of maatschappelijke bewustwording. Zo bouwde Grendel Games een spel voor de Nintendo Wii waarmee doctoren hun operatie-skills verbeteren en bij JGM kun je een bomkoffer ontmantelen zodat een onderzoeker kan uitvinden welke rol jij aanneemt in een team.

Een paar maanden geleden vroeg Jeffrey Meijer van JGM ons op de koffie. “Jongens,” zei hij met de hem zo kenmerkende doortastendheid, “er gebeurt in Leeuwarden zoveel met Serious Gaming, als we dat weten te verbinden dan kon dat wel eens heel gaaf worden!”

Nou, voor gave dingen zijn wel altijd wel te porren. Helemaal als ze goed aansluiten bij de dingen die we doen en willen. Want voor Serious Gaming is veel creativiteit nodig. Escaperooms moeten bijvoorbeeld een geschreven plot hebben, meubels op maat en mooie vormgeving, om maar wat te noemen. Dat zijn allemaal geknipte klussen voor makers van mooie dingen.

Daarbij trekt een goede en verbonden serious gaming sector vanzelf leuke en interessante mensen en bedrijven naar de regio, wat weer zorgt voor nog meer mooie dingen, nog meer mogelijkheden en nog meer kansen voor klussen. Daarmee draagt dit project bij aan ons Grote Doel: Het Noorden als de meest creatieve regio van Nederland.

De vraag en het antwoord

De belangrijkste vraag die we ons nu stellen is deze: stel, Leeuwarden wordt over een aantal jaar een of zelfs dé Hoofdstad van Serious Gaming, wat betekent dat dan?

Deze vraag beantwoorden we niet zelf, maar met behulp van allerlei stakeholders uit het onderwijs, de overheid en de ondernemingen. Die hebben allemaal kennis en ervaring die helpen om een volledig plaatje te schetsen, waarop we een vervolg borduren.

Op 5 februari presenteren we de uitkomsten van dat onderzoek tijdens een interactieve bijeenkomst. Dus ja, je kunt zelf ook aan de slag met de serieuzere spellen. Een speelse middag dus, maar eentje met een serieuze inslag. Want behalve wij, de creatieven, zijn ook de makers, gebruikers en andere geïnteresseerden van de sector aanwezig. Handig om bij te zijn!

image


Het programma: serieus leuk

Reken op een middag waarin je ook zelf kennis maakt met serious games en de daarbij horende spelers. Wethouder Abel Reitsma opent het event, Jetse Goris geeft een keynote en ook ‘onze eigen’ Henk Rigter vertelt over hoe creativiteit bijdraagt aan de brede welvaart van het Noorden.

Laat je weten of je er bij bent?

Werktitel: Playwarden

Niet vies van de betere woordgrap opperde Koen in een vergadering de term ‘Playwarden’ als werktitel van dit project, waarop onze vormgever de onderstaande corporate identity fabriceerde. Wellicht niet helemaal – en toch precies wél – wat we zochten, maar vooral te leuk om niet met je te delen.

image


Dit project is een samenwerking tussen JGM Serious eXperiences en Mooiedingenmakers, in opdracht van Gemeente Leeuwarden.

Het is handig als we weten hoeveel mensen er zijn, dus schrijf je vooral in, dat doe je hier.

Datum: 5 februari 2024 - 2:30 am
Start programma: 15:00
Locatie: JGM Serious eXperiences [route]
Kosten: €0